ABC-ul utilizatorilor de tigari electronice


In acest articol ne propunem sa descriem operatiunile de intretinere care vor ajuta, fumatorul de tigara electronica, sa foloseasca acest produs intr-un mod optim. Vom analiza fiecare element constitutiv al tigarii electronice si vom descrie, in amanunt, etapele pe care trebuie sa le urmati pentru a va putea bucura de avantajele tigarii electronice.

Cartusele se pot reincarca de aprox. 20 de ori (respectiv 3-4 zile pentru un fumator normal). Dupa aceasta perioada vata din cartus tinde sa se imbacseasca si se reduce in dimensiuni. Cand se intampla acest lucru transferul de lichid de la cartus la atomizator este periclitat si randamentul general al tigarii electronice nu mai este ideal. Imbatranirea cartusului se manifesta in general prin vapori inconsistenti si seci. In acest moment este indicat sa schimbati cartusul cu unul nou.

Exista cateva modalitati neconventionale de reconditionare care, desi functionale, nu asigura functionarea optima a tigarii electronice. De aceea le vom prezenta cu titlu de informare si nu ca o recomandare. Una dintre metodele de „reconditionare” este curatarea vatei din cartus. Acest procedeu implica curatarea vatei cu apa calduta si sapun lichid, clatirea si uscarea. Dupa ce vata s-a uscat se reintroduce in cartus si se incarca cu lichid. O alta varianta este schimbarea vatei din cartus cu o vata fibroasa care se foloseste in filtrele de acvarii. Aceste procedee, desi functionale pe termen limitat, nu vor asigura niciodata acelasi randament ca si tigara electronica echipata cu un cartus nou.

Atomizatorul din tigara electronica este si el un consumabil care necesita cateva operatiuni de intretinere. Pentru o functionare optima se recomanda curatarea lui o data pe saptamana prin urmatorul procedeu: se desurubeaza de pe baterie si se scoate cartusul – se introduce o bucata de servetel prin partea dinspre cartus si se sufla cu putere prin partea dinspre baterie. Acest procedeu asigura curatarea atomizatorului de rezidurile de lichid care se aduna in timp. Uneori, dupa o perioada mai lunga de folosire (3-6 saptamani), se poate remarca o scadere a performantei atomizatorului datorita rezidurilor seci care se depun in interiorul atomizatorului. Procedeul de curatare implica imersarea atomizatorului pentru o perioada de 12 ore in alcool dublu rafinat (96 de grade), urmand ca dupa aceea sa se puna atomizatorul la uscat aprox. 8 ore intr-un loc cald. Acest ultim procedeu asigura de multe ori o revitalizare a atomizorului – dar nu intotdeauna.

Atentie: Metoda de imersare in alcool poate conduce uneori la deteriorarea iremediabila a atomizatorului – de aceea este aplicabila doar in caz de forta majora, in momentul cand toate incercarile de curatare clasice nu au fost incununate de succes. Aplicati aceasta procedura pe propria raspundere.

Uneori filamentul de nichelina din atomizor (partea care se incalzeste) este slabit datorita uzurii prelungite si, indiferent de procedeul de curatare pe care il aplicam, nu va mai functiona in parametri optimi. Filamentul de nichelina din atomizor functioneaza intr-un mod asemanator cu filamentul de wolfram din banalul bec electric. In momentul activarii cu curent electric se incalzeste urmand ca, dupa intreruperea curentului, sa se raceasca. La fel ca si filamentul de wolfram, filamentul din atomizor este supus deteriorarii in timp.

In continuare va vom prezenta durata medie de viata a unui atomizator in functie de tipul de fumator. Cifrele de mai jos reprezinta doar o estimare relativa, pot exista exceptii.

Fumatori de 1-10 tigari/zi – peste 8 saptamani
Fumatori de 10-20 de tigari/zi – 6-8 saptamani
Fumatori de 20-30 de tigari/zi – 3-6 saptamani
Fumatori peste 30 de tigari/zi – 2-5 saptamani

Acumulatorii – in general nu necesita operatiuni de intretinere. Uneori, cand cartusul este supraincarcat cu lichid, o parte din lichidul excedentar se poate scurge la contactele dintre baterie si atomizatorul din tigara electronica. De aceea se recomanda, o data pe saptamana, curatarea contactelor care fac legatura intre baterii si atomizator cu un servetel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *