Ce contin lichidele de tigari electronice? Sunt periculoase si cancerigene?


In momentul de fata exista doua tipuri principale de lichid pentru tigara electronica: unul bazat pe glicerina – folosit extensiv in alimentatie, cosmeticale, produse farmaceutice si un al doilea tip bazat pe propilen-glicol – lichid vascos incolor.

1. Lichidele bazate pe glicerina vegetala. Un bun exemplu din aceasta gama este Ecopure – Intellicig fabricat in Marea Britanie. Lichidul Ecopure contine doar patru ingredienti:

1. Nicotina – Naturala din Ttutun. Nicotina extrasa din frunze de tutun.

2. Glicerina 2525/000056-81-5 (Se produce in mod natural in corpul uman in timpul hidrolizei. Este folosit in alimentatie, pasta de dinti, apa de gura, medicamente si produse nutritionale).

3. Apa pura 7732-18-5 . Apa pura – nu necesita explicatii.

4. Etil-Maltol sau Menthol in functie de aroma specifica. Se folosesc ca si aromatizant in produsele de patiserie etc

Lichidele bazate pe glicerina sunt considerate cele mai sigure pentru sanatate.

 

2. Lichidele bazate pe propilen-glicol sunt in general cele mai raspandite pe piata tigarilor electronice. Pe langa propilen-glicol acestea mai contin aromatizanti care dau aroma si gustul specific fiecarui lichid. Acestea sunt substante care se gasesc in mod natural in alimente comune – ele nu sunt cancerigene si sunt folosite in industria alimentara, cosmetica si (sau) farmaceutica.

Mai jos se pot vedea ingredientele de baza din care sunt compuse lichidele pentru tigara electronica, bazate pe propilen-glicol. In general se folosesc doar cateva din aceste arome pentru obtinera unui tip de lichid (pentru Regular Tabacco se folosesc anumite arome – pentru Menthol alte arome etc). Cu aromele prezente in tabelul de mai jos se fabrica peste 50 de tipuri de lichide pentru tigara electronica.

Lista ingredientelor:

1 Tobacco Essential Oil, Virginia <5% Esente extrase din frunze de tutun – se folosesc ca si aromatizanti in cantitati reduse.
2 Tobacco Absolute, Virginia <5%
3 Tobacco Absolute, Burlei <5%
4 Orient Tobacco Absolute   <5%
5 Nicotina (din frunza de tutun) <1-3%  Nicotina extrasa din frunza de tutun.
6 2,3,5-Trimethilpirazin <1% Aromatizant . Se gaseste in stare naturala in: grau, migdale, cacao, asparagus etc. Se adauga in: produse de patiserie, dulcuri etc.
7 2,3-Dimethilpirazin <1% Aromatizant . Se gaseste in stare naturala in: cartofi, alune, asparagus etc. Se adauga in: sucuri, produse de patiserie etc.
8 2,5-Dimethilpirazin <1% Aromatizant . Se gaseste in stare naturala in: cartofi, alune, asparagus etc. Se adauga in: sucuri, produse de patiserie etc.
9 2-Ethilpirazin <1% Aromatizant . Se gaseste in stare naturala in: carne de vita, paine, cafea etc. Se adauga in: produse lactate, produse de patiserie, dulciuri etc.
10 2-Acetilpirazin <1% Aromatizant . Se gaseste in stare naturala in: cafea, seminte de susan, carnea de vita si de porc etc. Se adauga in: produse de lactate etc.
11 4-(2,6,6-Trimethilciclohex-2-Butene-4-ONE) <5% Aromatizant . Se gaseste in stare naturala in: trandafir, ceai etc. Se adauga in: produse de lactate etc
12 BETAIONON <2% Aromatizant . Se gaseste in stare naturala in: afine, brocoli, cirese etc. Se adauga in: produse de patiserie, guma de mestecat, dulciuri etc.
13 LINALOL <2% Linalolul este un alcool tertiar cu o aroma placuta de trandafir. Este folosit ca materie prima pentru producerea Vitaminei E. Este utilizat in alimentatie ca si aroma.
14 MENTHOL <2% Folosit intensiv in dulciuri, guma de mestecat si multe alte produse de uz obisnuit.
15 ACID METIL BUTIRIC (2-) <2% Aromatizant . Se gaseste in stare naturala in: mere, caise, avocado, afine, morcovi. Se adauga in: cascaval, inghetata, dulciuri etc.
16 ULEI DE TRANDAFIR, BULGARIAN, TRUE OTTO <2% Aromatizant . Se gaseste in stare naturala in trandafiri. Se adauga in: guma de mestecat, inghetata, produse de patiserie etc.
17 Extract de vanilie <5% Extrasa din planta „Vanilla planifolia”, folosita in mod intensiv in alimente si arome.
18 Octalacton (gamma) <1% Aromatizant . Se gaseste in stare naturala in: caise, unt, cascaval, afine etc. Se adauga in: dulciuri, margarina si preparate de patiserie.
19 Undecalacton (gamma) <1% Aromatizant . Se gaseste in stare naturala in: nuca de cocos, unt, cereale etc.
20 APA PURA <20% Apa pura – nu necesita explicatii.
21 PROPILEN GLICOL >50% Este un lichid vascos inodor si incolor. Este folosit cel mai des in industria alimentara, a cosmeticelor si cea farmaceutica ca si colorant si aromant.
22 GLICOL <10% Se produce in mod natural in corpul uman in timpul hidrolizei. Este folosit in pasta de dinti, apa de gura, medicamente si produse nutritionale.

Se produce in mod natural in corpul uman in timpul hidrolizei. Este folosit in pasta de dinti, apa de gura, medicamente si produse nutritionale.

Toate aceste substante sunt certificate de un studiu independent facut de TÜV Rheinland Group. Toate aromele din tabelul de mai sus sunt aditivi alimentari folositi in industria alimentara si farmaceutica, sunt aprobate si considerate sigure in Uniunea Europeana. Nici una dintre ele nu este cancerigena !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *