Uniunea Europeana ia in considerare interzicerea tigarilor electronice, fumatorii mai bine sa fumeze


Uniunea Europeana ia in considerare interzicerea tigarilor electronice, fortandu-i pe fumatori sa foloseasca numai cele mai riscante produse cu nicotina. Ziarul online Tobacco Journal International a primit o informatie conform careia Directiva revizuita a produselor din tutun a Uniunii Europene contine recomandarea interzicerii comercializarii tigarilor electronice. Mai exact, directiva contine interzicerea comercializarii tuturor produselor care contin nicotina, cu exceptia tutunului pudra suedez. Aceasta inseamna ca nu numai tigarile electronice, dar si produsele din tutun dizolvabil, gumele si plasturii si toate formele de tutun fara fum, in afara tutunului pudra suedez ar fi de asemenea interzise.

Conform informatiilor dezvaluite neoficial, ” numai produsele cu nicotina care sunt autorizate ca produse medicinale pe baza calitatii, sigurantei si eficacitatii lor si care au un raport pozitiv riscuri/beneficii sunt permise pe piata. In rest, comercializarea produselor cu nicotina este interzisa.”

Pentru ca tigarile electronice (precum si alte produse cu nicotina, cum ar fi cele din tutun dizolvabil) nu au fost autorizate ca produse medicinale (medicamente), n-ar fi permise pe piata dupa aprobarea acestei legi.

Christopher Snowdon a facut publica aceasta poveste in septembrie 2012. La acel moment, nu era disponibil nici un text al documentului, asa ca am preferat sa asteptam. Acum ca Tobacco Journal International a facut publice informatiile scurse, putem confirma ca directiva recomanda intr-adevar interzicerea tuturor produselor din nicotina fara fum. (cu exceptia tutunului dizolvabil suedez)

Restul povestii:

Ceea ce afirma de fapt Directiva produselor din tutun este ca Uniunea Europeana vrea sa se asigure ca pa piata raman la dispozitia utilizatorilor europeni cele mai periculoase produse din nicotina (tigarile) – si numai cele mai periculoase. Aceasta strategie este de fapt o strategie care maximizeaza boala si moartea in Europa.

Nu ar fi mai logic sa se asigure disponibilitatea celor mai sigure produse care contin nicotina, permitandu-le sa concureze cu tigarile si sa-i incurajeze pe fumatori sa renunte? Acest lucru este cu atat mai adevarat in cazul tigarilor electronice, care nu contin tutun, au profil toxicologic decent si au rezultate foarte bune ca metoda de renuntare sau de reducere a cantitatii de tigari fumate, chiar si in randul fumatorilor nemotivati.

Strategia asigura de asemenea ramanerea pe piata numai a celor mai putin eficiente metode de renuntare la fumat, asigurandu-se ca metodele mai promitatoare, cum ar fi tigarile electronice si orice inovatii care se bazeaza pe conceptul de tigara electronica, nu vor vedea niciodata lumina zilei.

Aceasta propunere protejeaza interesele industriilor farmaceutice si ale companiilor producatoare de tigari in detrimentul sanatatii publicului.

Intr-un articol intitulat ” Sunt fumatorii obligati sa cumpere tigari in Noua Zeelanda?- Ministerul Sanatatii propune interzicerea tigarilor electronice”, Dr. Murray Laugesen explica de ce o propunere similara din partea Ministerului Sanatatii din Noua Zeelanda nu ar avea nici o logica si ar dauna sanatatii publicului. Conform articolului: „Dr Laugesen afirma ca este impotriva interesului public sa se interzica comercializarea unor produse despre care Ministerul Sanatatii insusi spune ca sunt „mult mai sigure” decat tigarile din tutun, interdictie care ar forta sute de utilizatori inapoi la tigarile din tutun. In 2010 trustul Stop Fumatul din Noua Zeelanda a identificat tigarile electronice ca una dintre cele mai reusite patru metode de a renunta la tutun intr-un articol din Jurnalul Medical al Noii Zeelande.”

Dr. Laugesen continua prin a afirma: „Fumatorii inraiti de tutun prezinta toata viata un risc de 50% de moarte timpurie, si conform trustului Stop Fumat NZ sunt indreptatiti sa aiba acces la achizitionarea oricarui produs cu nicotina i-ar ajuta sa renunte. Produsele cu nicotina nu cauzeaza cancer sau boli de inima, spre diferenta de produsele din tutun care se fumeaza. Daca exista un mic risc din cauza nicotinei, multi fumatori sunt pregatiti sa si-l asume, mai degraba decat sa se expuna riscului mortal reprezentat de tutunul fumat. Fumatorii interesati sa schimbe tigarile din tutun cu tigarile electronice cu nicotina ar trebui sa le poata achizitiona legal de la orice supermarket, ca si tigarile din tutun.”

Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *