Propilen glicol sau glicerina vegetala in tigari electronice? Ce este mai sanatos?


Din momentul aparitiei tigarilor electronice fiecare element prezent in vapori a fost considerat suspect. Propilen-glicolul (PG), lichidul care incalzit in tigara electronica produce vapori densi, asemanatori cu fumul unei tigari traditionale nu reprezinta o amenintare serioasa pentru sanatate, cum s-a pretins in ultimul timp in media.

Poate si pentru ca propilen-glicolul a fost studiat timp de mai mult de 70 de ani si nu s-a gasit nici o dovada ca ar fi periculos pentru oameni. Unul dintre studiile recente (discutat aici de Brad Rodu) care a implicat supunerea cainilor si a sobolanilor la concentratii ridicate de PG sub forma de aerosol a descoperit ca rezultatele au confirmat ca substanta se incadreaza in categoria celor „recunoscute general drept sigure”.
Pentru cei care vor sa se informeze cu privire la cercetarile efectuate in domeniu, o lista cuprinzatoare puteti gasi pe site-ul National Vapers Club (UK), sau in Baza de Date Toxnet a Bibliotecii Nationale de Medicina a Statelor Unite.

Nu toate aceste studii au fost efectuate pe subiecti umani si nu toate trateaza efectele specifice ale inhalarii de propilen-glicol. Totusi, multe dintre studiile din medii industriale au folosit nivele mult mai ridicate de expunere decat tigarile electronice. Singura incertitudine este faptul ca deoarece tigarile electronice au aparut relativ recent nu putem afirma nimic cu siguranta despre riscurile care ar putea exista dupa cateva decade de vapat.

Deoarece populatia de utilizatori de tigari electronice este in continua crestere, putem deja sa afirmam ca nu exista riscuri pe termen scurt asociate expunerii zilnice la PG. Bineinteles ca vor exista intotdeauna cei carora vaparea li se pare iritanta, dar acest lucru nu indica riscuri generale de sanatate.

Un fapt cunoscut este ca in urma unui secol de cercetari intensive, e putin probabil ca existe efecte serioase pe termen lung. Si putem spune cu siguranta ca posibilitatea ca aceste efecte sa se apropie de cele ale fumatului este inexistenta. (Aceeasi comparatie e adevarata si in cazul fumatorilor pasivi: pericolele fumatului pasiv sunt incomparabile cu orice posibile efecte ale inhalarii pasive de vapori.)

Pe langa lipsa oricaror riscuri evidente pentru sanatate, unul din motivele existentei acestor dezbateri referitor la siguranta PG-ului este ca acesta exista deja pe piata in diverse domenii, incepand de la produse alimentare la produse farmaceutice, precum si in cateva produse cu aerosoli, inclusiv inhalatoarele pentru astm si dezinfectantii de aer.

Informatii despre diversele utilizari ale PG-ului se pot gasi online si pe site-ul http://www.propylene-glycol.com/ , oferite de producatorii de PG din Asociatia Europeana a Industriei Chimice.

Desi e foarte probabil ca in viitor sa fie din ce in ce mai mult utilizatori de tigari electronice fara experienta anterioara cu nicotina, in prezent majoritatea vaperilor sunt fosti fumatori. Din aceasta perspectiva, tigarile electronice reprezinta disparitia tuturor pericolelor fumatului, folosind o metoda de obtinere a nicotinei mult mai sanatoasa si in acelasi timp placuta. Tigara electronica ofera satisfactie tocmai pentru ca nicotina este obtinuta intr-un mod foarte asemanator cu fumatul. Desi preocuparile referitoare la calitatea si consistenta produselor sunt legitime, nici unul dintre componentele tipice ale procesului de vaporizare nu reprezinta un motiv de ingrijorare.

Glicerina vegetala si sanatatea

Conform sondajelor, aproximativ 20% din lichidele existente pe piata se bazeaza pe glicerina vegetala. Lucrul cel mai important de stiut este ca desi VG este diferita de PG, lichidul cel mai comun folosit la tigarile electronice, au un profil de risc la fel de scazut. Ca si PG, glicerina vegetala a fost clasificata drept „recunoscuta general ca sigura”. Si la fel ca PG-ul, are aplicatii numeroase in domeniul igienei personale, inclusiv al igienei orale. Este de asemenea folosit ca un inlocuitor pentru zahar – ceea ce poate explica de ce are un gust mai dulce decat PG-ul.

VG sau PG?

Care ti se potriveste?

Din perspectiva sanatatii, e irelevant daca vapezi lichide pe baza PG sau pe baza VG. Totusi, exista cateva diferente in privinta preferintelor si a confortului personal.

Persoanele care au aratat o sensibilitate crescuta la PG (gatul uscat) au descoperit ca utilizarea VG nu are acelasi efect. Un efect secundar pe care il poate produce VG este acumularea de acid lactic in muschi ducand la crampe musculare, simptom inconfortabil, dar care nu reprezinta riscuri serioase pentru sanatate.

In timp ce glicerina vegetala produce mai multi vapori, in mod ciudat senzatia de fumat este mai slaba comparativ cu lichidele pe baza de PG. Un aspect mai practic este ca vascozitatea crescuta a fluidelor VG poate reduce durata de viata a atomizatorului din tigara electronica .

Deci, pe scurt, desi se vor gasi adepti ai fiecaruia dintre lichide in functie de preferintele personale, atat PG cat si VG pot si considerate lipsite de riscuri pentru sanatate.

2 thoughts on “Propilen glicol sau glicerina vegetala in tigari electronice? Ce este mai sanatos?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *