Un medic oncolog sustine ca fumatul este mai sanatos dacat tigarile electronice


Un medic oncolog pretinde ca fumatul este mai putin periculos decat tigarile electronice. Un medic oncolog din cadrul Institutului de Oncologie din Palm Beach a declarat public ca s-ar putea ca fumatul sa fie mai putin daunator decat utilizarea tigarilor electronice, conform unui articol online de pe ABC Action News.

Un alt medic purtator de cuvant al Asociatiei de Pneumologie Americane locale a fost citat in acelasi articol afirmand ca n-avem idee despre chimicalele continute in tigarile electronice.

Conform articolului: „Prezentate drept alternativa mai sigura la fumatul traditional, tigarile electronice ar trebui sa ofere fumatorilor nicotina fara efectele cancerigene ale tutunului. Dar exista ingrijorari serioase ca instrumentele care vaporizeaza electronic nicotina ar putea sa fie mai periculoase pentru utilizatori. ” Dr, Mike Feinstein, un purtator de cuvant al Asociatiei de Pneumologie Americane , a spus: „Oamenii inhaleaza in plamani un compus chimic vaporizat fara a sti de fapt prea bine ce contine acesta.” Anul trecut, Asociatia de Pneumologie Americana a emis propriile avertizari in legatura cu tigarile electronice. „Acestea au un potential de risc pentru sanatatea utilizatorilor.”

Dr Robert Greene trateaza pacienti cu cancer pulmonar la Institutul de Oncologie din Palm Beach si a afirmat ca produsul reprezinta un potential risc pentru sanatate. „Nu exista de fapt informatii daca sunt sigure sau nu, si asta e parte a problemei.” Doctorul afirma ca fara date reale, aceasta alternativa la fumat, aparuta acum 3 ani, ar putea fi de fapt mai daunatoare decat tigarile traditionale. „Dozele de nicotina care se pot inhala pot fi mult mai ridicate decat cele dintr-o tigara tipica.”

Restul povestii

E absurda sugestia ca tigara electronica poate fi mai periculoasa pentru sanatate decat tigarile din tutun. Tigarile din tutun elibereaza un fum care contine mai mult de 10.000 de chimicale, din care mai mult de 60 cancerigene, si este cauza a mai mult de 400.000 de morti anual in Statele Unite. Tigarile electronice nu contin tutun, nu implica ardere, nu produc fum si n-au fost documentate nici un fel de efecte secundare pentru sanatate, in ciuda faptului ca sunt folosite de aproximativ 2.5 milioane de persoane numai in Statele Unite.

Mai mult, tigarile electronice au fost testate pentru substante cancerigene si s-a descoperit ca contin concentratii de 100.000 de ori mai putine de substante cancerigene specifice tutunului decat tigarile traditionale. Au fost asemenea testate intensiv in laboratoare pentru a identifica chimicalele pe care le contin fara sa fie detectat nici un alt cancerigen. Prin urmare, pare evident ca tigarile electronice sunt mult mai putin periculoase decat cele traditionale in ceea ce priveste riscurile de cancer.

De fapt, stim mult mai multe despre substantele chimice continute in tigarile electronice decat despre cele din tigarile din tutun. In timp ce 94% din chimicalele din fumul de tutun sunt necunoscute, substantele chimice din mai multe marci de tigari electronice au fost identificate folosind cromatografia/ spectrometria de masa. Pana acum, nici o substanta chimica de risc major n-a fost identificata la nivele care sa prezinte o amenintare serioasa pentru sanatate.(alta decat nicotina insasi) Singurul risc real este efectul pe termen lung al inhalarii de propilen-glicol, dar doua studii efectuate pe animale nu au inregistrat nici un risc pentru sanatate.

Mai mult, sute de mii de americani folosesc cu succes tigarile electronice pentru a renunta la fumat sau a reduce semnificativ numarul de tigari fumate si de-a lungul a patru ani de utilizare, nu au fost raportate efecte adverse.

Avand in vedere cunostintele sale din domeniu, este cel putin ciudat ca un medic oncolog sa pretinda ca fumatul ar putea fi mai sanatos decat inhalarea de vapori din tigari electronice fara tutun, care contin doar nicotina, glicerina si propilen-glicol si nivele de substante cancerigene specifice tutunului de 100.000 de ori mai scazute decat in tigarile traditionale.

E de asemenea surprinzator ca un medic din cadrul Asociatiei de Pneumologie Americane ar pretinde in mod fals ca nu stim ce contin tigarile electronice, avand in vedere existenta a cel putin 18 studii care au categorisit constituentii chimici ai acestora folosind cromatografia/spectrometria de masa.

Faptul ca aceste persoane au facut aceste declaratii prost-informate publice denota iresponsabilitate, pentru ca induc in eroare mii de persoane in legatura cu efectele pe care tigarile electronice la au in comparatie cu cele din tutun.

Ar prefera acesti medici ca sutele de mii de utilizatori de tigari electronice sa se intoarca la fumat pentru ca ei cred ca acest lucru ar putea fi mai sigur decat continuarea unei vieti fara fum cu ajutorul tigarilor electronice?

Este, probabil, cel mai prost sfat medical oferit vreodata.

Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *