Cata nicotina contine lichidul din tigara electronica?


Una dintre cele mai frecvente intrebari despre  tigarile electronice se refera la continutul de nicotina al lichidului comparativ cu continutul de nicotina din tigarile normale. Pentru a raspunde cat mai corect acestei intrebari trebuie sa analizam continutul lichidelor pentru tigari in detaliu. Vom folosi exemplificativ lichidele Ecopure. Dar datele prezentate mai jos sunt valabile pentru toate lichidele de tigari.
Ce cantitate de nicotina contin lichidele pentru tigari electronice?

Lichidele Ecopure pentru tigara electronica se definesc urmatoarele concentratii:
Free fara nicotina: 0 mg de nicotina, este un lichid fara nicotina.
Densitate slaba: 10 mg de nicotina, echivaleaza cu tigarile slabe (de exemplu kent 1)
Densitate medie: 15 mg de nicotina, echivaleaza cu tigati moderate (de exemplu kent 4)
Densitate normala: 20 mg de nicotina, echivaleaza cu tigari tari ( aproximativ kent 8)
Densitate extra tare: 25mg de nicotina, este echivalent cu tigari foarte tari

Densitatea de nicotina din lichidul pentru tigara electronica se calculeaza prin numarul de miligrame de nicotina din lichid. O sticluta de 10 ml de lichid cu o concetratie de 25 de mg de nicotina are un total de 250 mg de nicotina (25 mg x 10 ml). Pe de alta parte o sticluta de 10 ml de lichid cu o cancetratie de 15 mg de nicotina are un total de 150 mg de nicotina.

Ce cantitate de nicotina contin tigarile traditionale ?

Daca fumati tigari tari, acesta contin 1 mg de nicotina in fiecare tigara. Ceea ce insemna ca un pachet de tigari tari contin 20 mg de nicotina (1 mg x 20 buc.).

In cazul in care fumati tigari normale, de exemplu kent 8, acestea contin 0,8 mg de nicotina in fiecare tigara. Deci un pachet de 20 de tigari de kent 8 va contine 16 mg de nicotina.

Pentru fumatorii de tigari slabe, de exemplu kent 1, acestea contin 0,2 mg de nicotina in fiecare tigara. Un pachet complet de kent 1 contine 4 mg de nicotina (0,3 mg X 20 buc).

Cate pachete de tigari traditionale contine un lichid Ecopure ?

Un lichid Ecopure cu densitate extra tare (V High) contine 25 mg de nicotina in fiecare mililitru de lichid. Deci are un continut total de nicotina de 250 mg (25 mg x 10 ml). Din paragraful anterior am aflad deja ca nu pachet de tigari tari traditionale contin 20 de mg de nicotina. Ceea ce insemna ca un lichid extra tare va contine echivalentul a 12,5 pachete de marlboro rosu (250 / 20).

Daca analizam lichidul slab (Low) care contine 10 mg de niotina pe mililitru de lichid, acesta are un continut total de 100 mg de nicotina (10 mg x 10 ml). Dupa cum deja am aflat un kent 1 (care intra in categoria tigarilor slabe) are un continut total de 4 mg de nicotina / pachet. Daca facem calculul vom observa ca lichidul slab (low) contine 25 de pachete de tigari kent 1.

Din exemplele de mai sus putem observa ca nu exista un raspuns universal valabil la intrebarea cate pachete de tigari traditionale sunt intr-o sticluta de lichid. Depinde foarte mult de taria lichidelor. Lichidele tari sunt echivalente cu un numar mai mic de pachete de tigari clasice tari pe cand lichidele slabe echivaleza cu un numar mult mai mare de tigari clasice slabe.

Este important de mentionat ca nicotina din aceste lichide nu este complet absorbita de fumator. O parte din ea se pierde in vapoii expirati. Aproximativ 50-70 % din cantitatea de nicotina din lichidul pentru tigari electronice se absorbe in organismul fumatorului. Acest lucru este evident adevarat si pentru tigarile traditionale.

Cata nicotina consumam cu tigara electronica ?

Pentru a putea calcula ce cantitate de lichid este recomandabil sa consumam va trebui sa facem un calcul simplu. Fiecare mililitru de lichid pentru tigara electronica este compus din aproximativ 20 de picaturi. In cazul lichidului extra tare (V High) de 25 de mg, un mililitru de lichid echivaleaza practic cu 25 de tigari tari. Deci o picatura de lichid care contine 1,25 mg de nicotina este echivalenta cu ceva mai mult de o tigara tare. Daca exemplificam lichidul slab (Low) de 10 mg, vom remarca ca 1 ml de lichid, care contine 10 mg de nicotina, este echivalent cu 2 pachete si jumatate de kent 1. O picatura de lichid slab contine 0,5 mg de nicotina si este echivalenta cu 2,5 tigari kent 1.

Trebuie sa remarcam faptul ca nicotina, desi provoaca dependenta, nu este un agent cancerigen. Cu alte cuvine nu nicotina omoara fumatorii, ea este doar substanta care creeaza dependenta.

One thought on “Cata nicotina contine lichidul din tigara electronica?

  1. Pingback: Fumatul pasiv in cazul tigarilor electronice. Ce efecte are asupra sanatatii?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *