Tigara electronica versus terapia medicamentoasa. Cum poti sa renunti la fumat?


Primul test clinic asupra tigarilor electronice sugereaza ca ar putea fi mai eficiente decat produsele traditionale de inlocuire a nicotinei. Rezultatele primului test clinic efectuat pe tigarile electronice, publicate in ziarul online BMC Public Health sugereaza ca acestea sunt mai eficiente decat produsele traditionale de inlocuire a nicotinei, mai ales in cazul fumatorilor nemotivati sa renunte la fumat.

Subiectii testului au fost 40 fumatori adulti, sanatosi si fara nici un interes in a renunta la fumat. Acestora li s-au dat tigari electronice si au beneficiat de interventii minime (4 controale ulterioare la o clinica). Nu au fost instruiti sa incerce sa se lase de fumat, ci li s-a permis pur si simplu sa foloseasca tigarile electronice cum au vrut ei.

Rata de abstinenta la controlul de 6 luni a fost de 22.5%.

Proportia subiectilor care au experimentat o scadere pe termen lung de cel putin 50% a cantitatii fumate a fost de 32.5%.

Prin urmare, 55% dintre subiecti fie si-au redus consumul cu 50% sau mai mult, fie au renuntat complet la fumat dupa 6 luni.

In timpul studiului nu a fost raportat nici un efect secundar serios.

Autorii concluzioneaza: „Desi nu este considerat in mod oficial un produs farmaceutic, tigara electronica ii poate ajuta pe fumatori sa ramana abstinenti sau sa-si reduca numarul de tigari fumate. Inlocuind tigarile din tabac, tigarile electronice salveaza vieti. Aici am aratat pentru prima data ca tigarile electronice scad substantial consumul de tigari al fumatorilor care nu vor sa renunte la fumat, fara a cauza efecte adverse serioase.”

Restul povestii

Pe baza datelor oferite de sapte studii care au masurat rata de renuntare la fumat folosind terapia de inlocuire a nicotinei, rata medie de abstinenta dupa 6 luni este de numai 17,8%, datele predominante aratand o rata de 11,9%. Cu toate acestea, studiile au fost efectuate pe fumatori motivati sa renunte. Incurajator este faptul ca acest test a descoperit o rata de abstinenta dupa 6 luni de 22,5% pe un esantion de fumatori care nu erau motivati sa renunte la fumat.

Mai mult chiar, testele clinice care au folosit produse de inlocuire a nicotinei au implicat interventii substantiale si incurajari pentru a renunta. Acest test a simulat o experienta reala de viata, unde nu s-au oferit nici motivatie nici sprijin in renuntarea la fumat. De fapt, fumatorii care si-au exprimat dorinta de a renunta la fumat au fost eliminati. Faptul ca 22,5% dintre fumatori au renuntat si inca 32,5% si-au redus la jumatate numarul de tigari fumate arata ca tigarile electronice reprezinta o strategie promitatoare atat pentru reducerea efectelor daunatoare asupra sanatatii (reducerea numarului de tigari) cat si pentru renuntarea completa la fumat.

Pentru a confirma aceste rezultate si mai ales pentru a testa tigarile electronice ca strategie de renuntare la fumat in randul fumatorilor motivati sunt necesare studii aditionale. Totusi, rezultatele testului clinic initial sunt promitatoare. Tigarile electronice par o strategie eficienta pentru renuntarea completa la fumat. Folosirea lor in randul fumatorilor care nu reusesc sa renunte prin celelalte metode disponibile (plasturi etc) ar trebui incurajata de cadrele medicale, de gruparile anti-fumat si de reprezentantii organelor guvernamentale.

Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *