Fumatul pasiv in cazul tigarilor electronice. Ce efecte are asupra sanatatii?


Un studiu nou ofera mai multe dovezi ca vaparea este mai sigura decat fumatul si descopera un numar scazut de substante chimice de risc in vaporii „de mana a doua”. Un studiu publicat in numarul din luna aceasta al revistei „Toxicologia Inhalatiei” ofera mai multe dovezi – de la analiza de laborator a substantelor componente ale vaporilor tigarilor electronice – ca vaparea este mult mai sigura decat fumatul si ca „vaporii de mana a doua” sunt mult mai putin periculosi decat fumatul pasiv.

(vezi: McAuley TR, Hopke PK, Zhao J, Babaian S. Comparatie intre efectele vaporilor tigarilor electronice si fumul de tutun intr-un mediu de interior, Toxicologia Inhalatiei 2012; 24(12): 850-857)

Conform studiului: „Patru lichide diferite cu concentratii ridicate de nicotina au fost vaporizate in doua etape de teste cu tigari electronice din 2 piese pentru colectarea emisiilor si pentru estimarea concentratiei substantelor secundare, intr-un mediu de interior. Pentru comparatie, au fost efectuate teste si pe fumul produs de tutun. Comparatiile intre concentratiile de poluanti au fost efectuate intre esantioane de vapori din tigarile electronice si fum produs de tutun. Poluantii au inclus compusi organici volatili, carbonil, hidrocarburi aromatice policiclice, nitrozamine specifice tutunului si glicoli.”

Principalele rezultate ale studiului au fost :

1. Foarte putine din chimicalele prezente in fumatul pasiv au fost detectate in vaporii tigarilor electronice.

2. Nivelele putinelor chimicale detectate au fost substantiale mai mici decat cele prezente in fumatul pasiv.

Singurul compus demn de preocupare a fost formaldehida, dar nivelele acesteia au fost mult mai scazute in vaporii tigarilor electronice decat in fumul din tutun. O ipoteza este ca formaldehida poate rezulta din incalzirea propilen-glicolului. Desi este un motiv suficient pentru a cauta modalitati de a reduce formarea formaldehidei in procesul de vaporizare, aceasta descoperire este in concordanta cu cercetarile anterioare care au detectat de asemenea nivele scazute de formaldehide si care nu altereaza concluzia fundamentala ca aceste produse sunt mult mai sigure decat tigarile clasice.

Intr-o declaratie de presa care insoteste studiul, se citeaza: „Acest studiu demonstreaza ca riscurile vaporilor de mana a doua sunt foarte mici comparativ cu cele asociate fumatului pasiv. In timp ce fumatul pasiv trebuie eliminat din locurile de munca si din locurile publice, datele detinute in prezent nu ofera nici o justificare pentru interzicerea tigarilor electronice in aceste locuri.”

Bill Godshall din cadrul Asociatiei Smokefree din Pennsylvania afirma: „De mai mult de 25 de ani, Smokefree Pennsylvania a sustinul interzicerea fumatului in interior. Pe baza rezultatelor acestui studiu, nu vad nici un motiv sa includem aici si tigarile electronice.”

Dr. Murray Laugesen din cadrul Asociatiei pentru sanatate din Noua Zeelanda declara: „Rezultatele acestui studiu confirma descoperirile cercetarilor mele din ultimii 4 ani. Tigarile electronice nu constituie un risc vizibil pentru sanatatea publica.”

Restul povestii:

Desi nu as merge la fel de departe ca Dr. Laugesen incat sa afirm ca acest studiu confirma ca nu exista „nici un risc vizibil” pentru sanatatea publica din partea tigarilor electronice, cred ca rezultatele confirma dovezile anterioare, demonstrand ca vaparea este mult mai sigura decat fumatul si ca exista putine motive de ingrijorare referitor la inhalarea pasiva a vaporilor din tigarile electronice.

E important de retinut ca vaporii tigarilor electronice din acest studiu au fost produsi de aparate, nu de oameni. Prin urmare, nici unul din constituentii vaporilor nu a fost absorbit in plamani, cum ar fi in mod normal. Deci studiul va supraestima nivelele reale ale acestor constituenti care ar fi produse de vaparea propriu-zisa.

Exista 3 motive pentru care nu putem afirma ca tigarile electronice nu constituie NICIUN risc. In primul rand, contin nicotina, care afecteaza sistemul cardiovascular. Deci nu ne putem astepta ca tigarile electronice sa poata fi privite ca absolut sigure. In al doilea rand, inhalarea de propilen-glicol are cateva efecte iritante asupra sistemului respirator. Implicatiile acestor efecte in folosirea de durata nu sunt cunoscute inca, dar trebuie efectuate mai multe cercetari inainte sa stim daca ar putea exista efecte respiratorii pe termen lung. In al treilea rand, exista nivele scazute de anumiti compusi organici volatili, cel mai ingrijorator fiind formaldehida.

Cu toate acestea, avand in vedere existenta miilor de substante chimice din fumul de tutun, nu exista nici un dubiu ca vaparea este mult mai sigura decat fumatul si ca vaporii inhalati pasiv sunt mult mai putin periculosi decat fumatul pasiv.

Inainte ca eforturile de interzicere a tigarilor electronice in spatiile publice sa fie justificate, trebuie sa existe studii care sa documenteze nivelele expunerii umane reale la constituentii vaporilor in situatii reale de viata folosind masuratori ale aerului din ambient in conditii realiste. Acest studiu de laborator ajuta la definirea nivelelor maxime de expunere posibile, dar expunerea reala este probabil mult mai mica. Inainte de a putea afirma ca vaparea pasiva prezinta riscuri pentru nefumatori, trebuie sa masuram expunerea in conditii de viata reale.

Prin urmare, deocamdata nu exista nici o dovada care sa sustina interzicerea vaparii in spatiile publice.

Concluzia este ca desi sunt necesare studii ulterioare pentru a caracteriza cu precizie orice risc pe termen lung care poate fi asociat cu vaparea, dovezile actuale sunt suficiente pentru a concluziona ca vaparea este mult mai sigura decat fumatul. Profesionistii din domeniul medical ar trebui sa sprijine, nu sa incurajeze, folosirea tigarii electronice ca modalitate de a renunta la fumat in randurile fumatorilor, mai ales ale celor care nu au reusit sa renunte folosind metodele traditionale.
Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *