Cat de eficiente sunt tigarile electronice? Nou studiu


Tigarile electronice – o metoda promitatoare pentru cei ce doresc sa renunte la fumat. Un nou studiu publicat in Jurnalul medicinei preventive din America afirma ca tigarile electronice sunt eficiente in cazul renuntarii la fumat, avand rezultate mai bune pe termen de 6 luni decat celelalte produse de inlocuire a nicotinei (plasturi, etc).

Intr-un sondaj efectuat pe 222 de utilizatori de tigari electronice, cercetatorii de la Universitatea de Sanatate Publica din Boston au descoperit ca 31% din subiecti au renuntat complet la fumat, in comparatie cu o rata medie de abstinenta de 12-18% in cazul altor produse de inlocuire a nicotinei, cum ar fi plasturii. Autorii sondajului concluzioneaza ca tigarile electronice reprezinta o metoda promitatoare pentru renuntarea la fumat. Studiul a fost condus de Dr. Michael Siegel, profesor in cadrul departamentului de stiinte medicale al Universitatii din Boston.

Autorii au realizat un sondaj online pe timp de 6 luni pe un esantion de persoane care au cumparat si utilizat tigara electronica pentru prima data. Principalele descoperiri au fost urmatoarele:

31% din utilizatori au raportat renuntarea completa la fumat dupa 6 luni

Dintre cei care au renuntat la fumat, 34,3% au incetat si folosirea tigarilor electronice

66,8% din utilizatori au raportat reducerea numarului de tigari fumate dupa folosirea tigarilor electronice

48,8% din utilizatori au raportat renuntarea la fumat dupa o perioada de folosire a tigarilor electronice

Rata de abstinenta timp de 6 luni a fost de 70% in randul celor care utilizau frecvent tigarile electronice (mai mult de 20 de ori pe zi)

Principala limitare a studiului a fost rata lenta de raspuns a 4.5% dintre utilizatori. E posibil ca cei care au raspuns sondajului au fost mai predispusi sa renunte la fumat decat cei care nu au raspuns. Totusi, in ciuda acestor limitari, autorii studiului considera ca acesta este cea mai buna dovada pana in prezent a eficientei tigarilor electronice in cazul renuntarii la fumat. Cercetatorii subliniaza faptul ca acesta este primul sondaj efectuat asupra unui esantion de subiecti fara idei preconcepute. In ciuda limitarilor, autorii concluzioneaza ca tigarile electronice „sunt promitatoare ca metoda de renuntat la fumat si ca merita efectuarea de studii viitoare mai riguroase.”

Dr. Siegel a sugerat ca o cauza importanta a eficacitatii tigarilor electronice este faptul ca acestea inglobeaza ambele aspecte ale dependentei de nicotina, atat cel farmacologic cat si cel comportamental: „Desi este binecunoscut faptul ca nicotina joaca un rol in dependenta de fumat, a fost acordata prea putina atentie aspectului psihologic al adictiei. Si faptul ca tigarile electronice simuleaza experienta fumatului le face cu atat mai eficiente ca solutie pentru renuntarea la fumat.”

Activistii anti-fumat au argumentat ca tigarile electronice ar trebui indepartate de pe piata pentru ca eficienta lor nu a fost dovedita, si mai multe state americane – inclusiv New York – iau in considerare interzicerea lor. „Acest studiu sugereaza ca tigarile electronice ajuta mii de fosti fumatori sa ramana departe de tigari,” a declarat Dr. Siegel. ” Interzicerea acestui produs ar rezulta invariabil in mii de fosti fumatori intorcandu-se la tigari. Indepartarea tigarilor electronice de pe piata ar dauna considerabil sanatatii publice.”

Co-autori ai studiului au fost Kerry L. Tanwar si Kathleen S. Wood, tot din cadrul Universitatii de Sanatate Publica din Boston.

Restul povestii

Exista mai multe descoperiri importante in acest studiu care ar trebui scoase in evidenta.

In primul rand, desi ratele de raspuns au fost scazute, nu exista nici un motiv sa credem ca ex-fumatorii au fost mai predispusi sa raspunda sondajului. Participantilor nu li s-a dezvaluit faptul ca a fost un sondaj despre tigarile electronice. Li s-a spus numai ca a fost un sondaj despre experientele legate de fumat. Desi este posibil ca ex-fumatorii sa fie cei care au raspuns, nu exista nici un motiv special sa credem ca acesta a fost cazul. Totusi, aceste rezultate ar trebui privite ca preliminare si ar trebui continuate cercetarile in acest domeniu folosind metode mai riguroase.

In al doilea rand, indiferent de procentul renuntarii la fumat, studiul sugereaza ca tigarile electronice ajuta in mod real fumatorii sa reduca numarul de tigari fumate si sa renunte cel putin temporar la fumat.

Acest aspect este foarte important deoarece reducerea numarului de tigari fumate are un efect profund asupra riscurilor de sanatate.

In al treilea rand, acest studiu sugereaza ca tigarile electronice pot fi chiar mai eficiente decat terapia traditionala de inlocuire a nicotinei. Motivul este ca aceste produse inglobeaza atat aspectul farmaceutic cat si cel comportamental al dependentei de fumat. Faptul ca vaporizarea seamana atat de mult cu fumatul este exact ceea ce ii exaspereaza pe activistii anti-fumat, si este exact ceea ce face tigarile electronice atat de promitatoare ca instrumente in renuntarea la fumat.

In al patrulea rand, studiul sugereaza ca persoanele care folosesc mai frecvent tigarile electronice au mai multe sanse de succes in renuntarea la fumat. Acest lucru este important pentru ca inseamna ca daca campaniile de educatie publica i-ar instrui pe oameni cum sa foloseasca in mod corect aceste produse, acestea ar fi si mai eficiente decat sunt in prezent. Cu alte cuvinte, daca gruparile anti-fumat si FDA-ul ar accepta tigarile electronice ca o metoda de renuntat la fumat, in loc sa incerce sa le interzica, acestea ar deveni si mai eficiente.

In sfarsit, desi sunt larg raspandite speculatiile ca persoanele care folosesc tigari electronice inlocuiesc doar o dependenta cu alta, acest studiu a descoperit ca o treime din clientii care au renuntat la fumat cu ajutorul tigarilor electronice nu au mai avut urme de nicotina in organism la 6 luni de la prima cumparare a produsului.

Totusi, este important sa subliniem ca persoanele care renunta la fumat cu ajutorul tigarilor electronice sunt in continuare ex-fumatori, chiar daca continua folosirea acestor produse. Au renuntat cu succes la fumat si vor avea beneficii imense pentru sanatate.

Sursa: Tabacco Analysis

renunta la fumat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *