Ce efecte are tigara electronica asupra inimii si a sistemului cardiac?


In ultimii ani, țigările electronice – care simulează fumatul, prin producerea de vapori – au fost comercializate ca o alternativă mai sigură pentru țigările obișnuite. Fumatul este cel mai mare factor de risc pentru bolile de inima, și reprezintă principala cauza de imbolnăvirii și deces la fumători. Boala coronariana reprezinta 40 la suta din decesele fumătorilor, precizează cercetătorii studiului. Pentru noul studiu, cercetătorii au examinat funcțiile cardiace a  20 de pacienți care fumau zilnic, cu varste cuprinse intre 25 și 45 ani, inainte și după a fuma o țigară de tutun, precum și la 22 de fumători de țigări electronice cu varste similare inainte și după ce au folosit dispozitivul timp de șapte minute.

Fumul generat de țigările de tutun conduc la o creștere semnificativă a tensiunii arteriale și a frecvenței cardiace, dar vaporii generati de țigările electronice au avut doar un efect minim asupra funcției cardiace. Acest lucru indică faptul că, deși țigările electronice conțin nicotina, ea este absorbită la un nivel mai mic, comparativ cu țigările de tutun, au spus cercetătorii. Studiul a fost prezentat la Congresului Societății Europene de Cardiologie, la Munchen, Germania.

„Este prea devreme pentru a spune dacă țigara electronică reprezintă o revoluție in reducerea efectelor nocive de tutun, dar potențialul este acolo. Este singurul produs disponibil, care se ocupă cu atat cu partea chimică (livrare nicotină) și psihologică (inhalarea și expirația de „fum”), de dependența față de țigări. Analizele de laborator indică faptul că aceasta este semnificativ mai puțin toxică și studiul nostru nu a arătat nici defecte semnificativ ale funcției cardiace după utilizarea indelungată. „.

Autorul studiului Dr. Konstantinos Farsalinos declarat intr-un comunicat de presă:

” Trebuie făcute mai multe studii clinice inainte de a sugera că acest lucru este un produs revoluționar Cu toate acestea, avand in vedere pericolele extreme asociate cu fumatul, datele disponibile In prezent sugerează că țigările electronice sunt mult mai puțin dăunătoare și inlocuirea tutunului cu țigările electronice poate fi benefic pentru sănătate . ” a adăugat Farsalinos, care reprezintă Centrul de Chirurgie Cardiaca Onassis la Atena, Grecia.

Datele și concluziile de cercetare prezentate la reuniunile medicale ar trebui să fie privite ca preliminare pană la publicarea oficială a unor rezultate concrete .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *