Medici fac afirmatii absurde privind impactul tigarilor electronice


Conform unui articol din Birmingham News, un doctor care se opune utilizarii tigarilor electronice argumenteaza ca tigarile electronice nu ajuta utilizatorii sa renunte la fumat fiindca mimeaza fumatul. Afirma de asemenea ca tinerii vor fi atrasi de tigarile electronice pentru ca lichidele contin ciocolata.

Conform aticolului: ” Pe langa potentialul toxic al acestor instrumente, s-ar putea ca cei care le folosesc ca metoda de a renunta la fumat sa nu reuseasca sa le depaseasca niciodata, afirma un doctor din Birmingham. Dr. William Bailey, director medical al Centrului de sanatate pulmonara UAB, a afirmat ca exista multe instrumente care faciliteaza renuntarea la fumat, cum ar fi plasturii si guma cu nicotina, dar nu exista studii care sa sustina afirmatiile ca tigarile electronice ajuta intr-adevar. Si ca are indoielile sale ca ajuta. Mimand fumatul in timp ce elibereaza in corp nicotina si alte chimicale, tigarile electronice nu ajuta la renuntarea la obicei. Sunt gandite sa te faca sa simti ca inca fumezi, a spus el. ” Cred ca mai mult dauneaza decat ajuta….si e foarte posibil sa mareasca adictia de nicotina si consumul de tigari.”

Michael Siegel, profesor de stiinte la Universitatea de Sanatate Publica din Boston, a afirmat ca produsul ar putea fi o metoda reusita de renuntare la fumat. „De asemenea, a spus Siegel, utilizatorii de tigari electronice nu inhaleaza mii de chimicale potential daunatoare, ca si in cazul tabacului. Din punctul de vedere al sanatatii publice aceste ustensile pot salva vieti”, a spus el.

„Unii functionari din domeniul sanatatii publice sunt ingrijorati de faptul ca firmele producatoare de tigari electronice ar incerca sa atraga consumatori foarte tineri, deoarece multe din branduri au cartuse cu lichide cu arome de fructe sau ciocolata.” Cine sa vrea o tigara de ciocolata daca nu un copil?” a spus Bailey.

Restul povestii

Comentariile acestui doctor sunt ilogice. „Mimand actiunea de a fuma in timp ce elibereaza nicotina si alte substante chimice in corp, tigarile electronice nu ajuta la renuntarea la obicei. Sunt create sa te faca sa simti ca inca fumezi.” Ei bine, exact aceasta este si ideea. Motivul pentru care aceste produse sunt aparent atat de eficace in a-i ajuta pe fumatori sa renunte este ca simuleaza fumatul.

Ideea este: tigarile electronice ajuta la renuntarea la obiceiul de a fuma. Ceea ce acest doctor nu pare sa realizeze este ca daca folosesti exclusiv tigari electronice, atunci nu le folosesti pe cele reale. Cu alte cuvinte, esti un fost fumator. Ai renuntat cu succes la fumat. Ai scapat de obicei.

Se pare ca acest doctor a cazut in capcana in care au cazut si multe grupuri anti-fumat: sa se gandeasca numai la actul „fumatului”, nu la efectele reale asupra sanatatii consumatorului.

Doctorul continua sa argumenteze ca utilizarea tigarilor electronice mai mult dauneaza decat ajuta. Cum ar putea un produs care furnizeaza nicotina sa fie mai daunator decat unul care furnizeaza nicotina plus mii de alte chimicale? Mai mult, continua sa sustina ca utilizarea tigarilor electronice va creste consumul de tigari. Acest lucru e practic imposibil, pentru ca fiecare tigara electronica folosita de un fumator este o tigara mai putin fumata de acel fumator. Desi vaparea nu are intotdeauna ca rezultat renuntarea completa la fumat, prin definitie are ca rezultat un fumator care isi reduce consumul de tigari.

Afirmatia finala facuta de acest doctor – ca tinerii vor vrea tigari din ciocolata- arata o lipsa completa de intelegere a atractiei pe care o exercita fumatul asupra adolescentilor. Atractia fumatului este tocmai in faptul ca este vazut ca un comportament adult. Adolescentii nu fumeaza tigari din ciocolata, fumeaza tigari clasice tari. Si fac asta fiindca vor sa arate si sa se simta ca niste adulti. Tigarile sunt privite ca un semn de maturitate, nu un semn ca mai sunt copii. Si adolescentii fumeaza tocmai ca sa scape de eticheta de copil si sa se simta mai maturi si independenti. De fapt ultimul lucru pe care ar vrea un adolescent sa fie vazut facandu-l ar fi sa fumeze o tigara de ciocolata.

Ce deranjeaza la declaratiile publice ale acestui doctor nu este faptul ca se opune utilizarii tigarilor electronice, ci ca isi bazeaza opiniile pe o intelegere complet gresita a aspectelor de sanatate ale consumului de tigari sau tigari electronice.

Am putea argumenta ca opiniile lui sunt daunatoare sanatatii publicului fiindca de fapt incurajeaza fumatorii sa continue sa fumeze decat sa renunte cu ajutorul tigarilor electronice. Mai rau chiar, in fond incurajeaza ex-fumatorii care folosesc tigari electronice sa se intoarca la fumat. Sfatuind fostii fumatori sa nu continue sa vapeze, nu le lasa alta optiune decat sa se intoarca la fumat, pentru ca marea majoritate a acestora nu vor renunta complet la fumat. Cei care vapeaza stiu ca interzicerea optiunii tigarilor electronice ii va forta aproape sigur sa se intoarca la fumat si de aceea sunt atat de speriati de amenintarile FDA -ului de a indeparta aceste produse de pe piata. Sunt in joc sanatatea si vietile lor si aparent doctorii ca cel citat in acest articol ar prefera sa-i vada intorsi la tigarile din tutun decat sa-i vada ex-fumatori care folosesc un instrument care ii face sa simta ca fumeaza.

E destul de rau sa se dea in mod public sfaturi care vor dauna multor fumatori, dar acest lucru devine si mai periculos cand sfaturile se bazeaza pe informatii gresite.

Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *