Ce contine lichidul de tigari? Nou studiu analizeaza continutul vaporilor


Analiza initiala a lichidului si a vaporilor din tigarile electronice arata ca acestea contin… nicotina, glicerina si propilen-glicol. O analiza de laborator a compozitiei chimice a lichidului si a vaporilor tigarilor electronice produse de compania Johnson Creek Enterprises a aratat ca ingredientele acestui produs sunt: nicotina, propilen glicol si glicerina.

Spre deosebire de afirmatiile gruparilor anti-fumat, care spun publicului ca „nu avem idee ce contin aceste produse”, analizele de laborator au demonstrat foarte clar ca stim: nicotina, glicerina si propilen-glicol. Rezultatele acestei testari se aliniaza cu analizele de laborator ale altor marci de tigari electronice, care au confirmat ca acestea sunt principalele ingrediente ale produsului. In studiile anterioare au fost descoperite numai urme de nitrozamine specifice tutunului. Desi analiza de fata probabil nu exclude prezenta urmelor de substante cancerigene, sugereaza cu siguranta ca nu exista o contaminare majora ale acestor produse cu substante cancerigene, indicand ca sunt mult mai sigure pentru sanatate decat tigarile conventionale.

Deoarece glicerina si propilen-glicolul sunt general considerate substante sigure, singura intrebare reala o mai pune dietilen-glicolul care a fost detectat de FDA intr-una din marcile de tigari electronice. Acesta e cel mai probabil rezultatul folosirii dietilen-glicolului non-farmaceutic, deci e foarte usor de corectat.

Restul povestii

Restul povestii este ca pur si simplu nu exista nici un argument valid al gruparilor anti-fumat care afirma ca „nu avem idee ce contin de fapt aceste produse”. De fapt, stim mult mai multe despre continutul tigarilor electronice decat stim despre continutul tigarilor clasice. Desi stim ca principalele ingrediente ale tigarilor electronice sunt nicotina si propilen-glicolul si ca, exceptie facand o marca de tigari electronice, exista numai urme de alte chimicale prezente, nu cunoastem marea majoritate a chimicalelor prezente in fumul produs de tutun.

Deci data viitoare cand o grupare anti-fumat va spune ca trebuie sa interzicem tigarile electronice pentru ca nu le cunoastem ingredientele, spuneti-le: „Imi pare rau. Buna incercare, dar stim ce contin si sunt cu mult mai sigure decat tigarile traditionale. In plus, daca chiar vreti sa vorbim despre un produs cu ingrediente necunoscute, sa vorbim despre tigarile conventionale. Apropo, de ce ati cerut FDA-ului sa le aprobe? Si care e logica dupa care i-ati cerut sa aprobe tigarile conventionale dar sa le interzica pe cele fara tutun, care din intamplare stim ce contin: nicotina, glicerina si propilen-glicol?”

Cu siguranta vor exista mai multe teste asupra tigarilor electronice si desi restrictiile in vanzarea lor catre minori sunt rezonabile, ar fi criminal sa fie scoase de pe piata. Fumatorii care le considera salvatoare de vieti, ajutandu-i sa stea departe de tigarile normale, ar trebui sa poata alege sa continue sa le foloseasca pana cand se vor realiza studii mai concludente.

Gruparile anti-fumat care cer interzicerea lor de pe piata vor trebui sa aduca argumente mai rationale ca aceste produse sunt daunatoare pentru utilizatori, mai ales in lumina faptului ca utilizatorii lor le folosesc pentru a renunta la tigarile din tutun. Daca principalele ingrediente ale produselor sunt nicotina, glicerina si propilen-glicolul, atunci pe ce se bazeaza ipoteza ca sunt daunatoare si care sunt dovezile care sustin aceste afirmatii? Si mai ales, de ce este preferabil pentru sanatatea publicului ca acesti sute de mii de ex-fumatori sa se intoarca la fumat decat sa ramana abstinenti prin utilizarea unui produs care elibereaza nicotina fara celelalte peste 10 000 de chimicale si care a fost demonstrat sa contina nivele de 1400 de ori mai mici de substante cancerigene?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *