Fumatul accelereaza declinul mental la barbati. Ultimele studii


Fumatul accelereaza declinul mental la barbati. Un studiu demonstreaza ca o rata mai accelerata de declin mental a fost observata in cazul barbatilor. Fumatul este nociv pentru creier, mai ales pentru creierul masculin. Barbatii care fumeaza sunt predispusi la un declin mental mai rapid decat cei care nu fumeaza, arata un nou studiu. Dar nu s-a descoperit nicio conexiune similara in cazul femeilor.

Desi cauza exacta a acestei diferente nu este clara, o posibilitate este ca femeile tind sa fumeze mai putine tigari pe zi decat barbatii si pentru o perioada mai scurta de timp. Alte obiceiuri, cum ar fi cel ca fumatorii de sex masculin beau mai mult alcool, ar putea explica si ele unele diferente observate.

In studiul publicat in jurnalul „Archives of General Psychiatry”, oamenii de stiinta analizeaza informatiile de la aproximativ 6000 barbati si mai mult de 12000 femei, fosti ofiteri civili britanici. Pentru a le evalua abilitatile cognitive, participantilor le-a fost facuta prima evaluare mentala la varsta mijlocie, in medie la 56 de ani.

Evaluarea a inclus 5 teste de memorie, vocabular si logica (verbala si matematica). Participantii au fost testati de inca 2 ori pe o perioada de 10 ani. (o data la fiecare 5 ani)

Pentru a determina obiceiurile de fumator ale participantilor pe o perioada de 25 de ani, cercetatorii le-au analizat statutul si istoricul de fumator, inclusiv daca au renuntat definitiv sau au recidivat.

Un declin mental mai accelerat a fost observat la barbatii fumatori de varsta mijlocie fata de barbatii care nu fumasera niciodata.

Barbatii care au devenit recent ex-fumatori au aratat, in medie, un declin mai accentuat in aria „functiilor executive”, un termen pentru procesele cognitive mai complexe, decat barbatii care nu au fumat niciodata.

Dar exista si vesti bune pentru cei care au renuntat la tigari de cel putin 10 ani: barbatii care nu mai fumasera pentru o perioada lunga de timp nu au aratat un declin mental mai mare decat cei care nu au fumat niciodata. Oamenii de stiinta preconizeaza ca efectele negative ale fumatului asupra memoriei si a abilitatilor cognitive ar putea sa dispara de la sine in aproximativ 10 ani dupa renuntarea la fumat.

Nu e surprinzator ca fumatul este asociat cu o rata mai rapida de declin mental. Fumatul este un factor de risc pentru dementa si mareste sansele de boli de inima si plamani, doua probleme asociate cu dificultatile de memorie.

Cercetatorii afirma ca alte studii ar putea subestima impactul fumatului asupra sanatatii cerebrale a adultilor mai varstnici datorita ratelor de mortalitate mai ridicate si a ratelor de renuntare in randul fumatorilor. Prin urmare acest studiu a analizat fumatorii de varsta mijlocie pentru ca modificarile cerebrale care pot influenta problemele de memorie mai tarziu in viata pot incepe cu 20-30 de ani mai repede.

„Studiul nostru ilustreaza importanta examinarii factorilor de risc pentru declinul mental la o varsta cat mai tanara, ” afirma autorii acestuia.

Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *