Organizatiile anti-fumat si companiile producatoare de tutun


Un articol nou despre tigarile electronice descopera o legatura stransa intre gruparile anti-fumat si companiile producatoare de tutun. De pe urma amenintarilor FDA-ului beneficiaza companiile producatoare de tutun.

Un nou studiu publicat saptamana aceasta ia pozitie impotriva scepticilor. Studiul este primul care acopera in intregime dovezile stiintifice referitoare la siguranta si eficacitatea tigarilor electronice. Dupa analizarea a 16 studii de laborator referitoare la substantele aflate in tigarile electronice, autorii argumenteaza ca acestea sunt mult mai sigure decat cele traditionale si prin urmare promit foarte mult in lupta cu rata mortalitatii legate de tutun. Totusi, FDA ameninta sa le interzica de pe piata, o actiune de pe urma careia vor beneficia companiile de tutun cu pretul sanatatii publicului, conform studiului care apare luna aceasta in ziarul online Journal of Public Health Policy. Co-autorii studiului sunt Zachary Cahn, absolvent al Departamentului de Stiinte Politice la Universitatea Berkeley si Dr. Michael Siegel, profesor din Departamentul Stiintelor Sanatatii la Universitatea de sanatate publica din Boston.

Conform Dr. Siegel: ” FDA-ul si majoritatea gruparilor anti-fumat continua sa afirme ca nu stim ce contine lichidul din tigarile electronice. Adevarul este ca stim mult mai multe despre substantele din tigarile electronice decat despre cele din tigarile normale. Analiza noastra arata ca nivelele substantelor cancerigene din tigarile electronice sunt pana la 1000 ori mai scazute decat in tigarile din tutun. Nu au fost detectate alte substante la nivele care sa constituie un risc semnificativ pentru sanatate. Prin urmare, utilizarea tigarilor electronice (numita si vapare), pare sa fie mult mai sigura decat fumatul. Interzicerea acestor produse pe piata ar forta mii de consumatori sa se intoarca la fumat. De ce ar intentiona FDA si guparile anti-fumat sa initieze o actiune care ar dauna sanatatii publicului? Singurele protejate de interzicerea tigarilor electronice ar fi companiile producatoare de tigari, deoarece aceste produse reprezinta prima amenintare reala pe care au avut-o vreodata.”

FDA a sechestrat transporturile de tigari electronice a doua companii si a amenintat toti distributorii de tigari electronice ca va lua actiune impotriva lor daca continua sa vanda aceste produse. Sase grupari americane anti-fumat au cerut indepartarea lor de pe piata.

In privinta relativei sigurante a tigarilor electronice, studiul concluzioneaza ca „exista putine, daca exista, substante chimice la nivelele detectate in tigarile electronice care sa reprezinte riscuri serioase pentru sanatate. Desi cercetarile existente nu garanteaza concluzia ca sunt absolut sigure si e nevoie de mai multe teste in viitor, dovezile preponderente demonstreaza ca sunt mult mai sigure decat tigarile din tutun si ca au un nivel de toxicitate comparabil cu produsele conventionale de inlocuire a nicotinei.”

Studiul analizeaza de asemenea si dovezile preliminare conform carora tigarile electronice pot fi eficiente in suprimarea nevoii de a fuma, fiindca simuleaza fumatul unei tigari reale. „Ceea ce deranjeaza cel mai mult gruparile anti-fumat – ca vaparea e atat de asemanatoare cu fumatul – este chiar motivul pentru care tigarile electronice sunt atat de eficiente ca metoda de a renunta la fumat” declara Dr. Siegel.

In privinta eficientei tigarilor electronice ca metoda de renuntare la fumat, studiul concluzioneaza: „Desi e nevoie de mai multe cercetari pana vom sti cat sunt de eficiente in a obtine abstinenta completa, exista deja dovezi suficiente pentru a trage concluzia ca aceste produse sunt cel putin capabile de a suprima nevoia de a fuma.” Exista si motive sa credem ca ofera un avantaj comparativ cu produsele traditionale de inlocuire a nicotinei, argumenteaza studiul, pentru ca stimulii legati de fumat s-au dovedit capabili sa suprime simptomele de abstinenta pe perioade indelungate.

Siegel si Cahn concluzioneaza: „Dovezile analizate in articol sugereaza ca tigarile electronice sunt o alternativa mult mai sigura la tigarile traditionale si probabil vor creste eficienta farmacoterapiei traditionale pentru renuntarea la fumat.” Desi e nevoie de mai multe studii, articolul concluzioneaza ca tigarile electronice promit ca strategie de reducere a daunelor si ca indepartarea lor de pe piata ar dauna substantial sanatatii publicului.

Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *