Studiu: Furnizarea de nicotina nu e de-ajuns pentru tratarea dependentei de tigari


Studiu: Nicotina nu e de-ajuns pentru tratarea dependentei de fumat, trebuie tratate si componentele comportamentale. Studiul explica de ce tigarile electronice sunt atat de eficiente in promovarea renuntarii la fumat.

Conform unui studiu publicat in numarul din 2005 al jurnalului Addiction, numai inlocuirea nicotinei nu e de ajuns pentru suprimarea tuturor simptomelor abstinentei la tutun; sunt necesari si stimulii asociati cu fumatul.

In studiu, fumatorilor le-au fost oferite fie tigari cu nicotina, fara nicotina sau nu le-au fost date tigari deloc si au fost monitorizati pe o perioada de 5 zile pentru o gama larga de simptome de sevraj. Descoperirea-cheie a fost ca si in absenta nicotinei, stimulii comportamentali asociati cu tigarile fara nicotina au fost suficienti pentru a suprima un numar mare de simptome de abstinenta, cum ar fi nevoia de a fuma.

Articolul sumarizeaza rezultatele si concluzia dupa cum urmeaza: „Stimulii asociati cu fumatul sunt suficienti pentru suprimarea catorva simptome de abstinenta pe o perioada de 5 zile (nevoia de dulciuri, foamea, nevoia de a fuma), in timp ce in acest studiu o combinatie de nicotina si de stimuli de fumat a suprimat alte simptome (dificultatea de concentrare, cresterea apetitului, stari de neliniste si nerabdare). Aceste rezultate au indicat ca, desi cateva simptome de abstinenta pot fi indepartate cu ajutorul nicotinei, suprimarea altora poate necesita strategii care se adreseaza absentei stimulilor asociati cu fumatul.”

Articolul sumarizeaza rezultatele si concluzia dupa cum urmeaza: „Stimulii asociati cu fumatul sunt suficienti pentru suprimarea unor simptome de abstinenta pe o perioada de 5 zile (nevoia de dulciuri, foamea, nevoia de a fuma), iar in acest studiu o combinatie de nicotina si stimuli asociati cu fumatul a suprimat alte simptome (dificultatea de concentrare, cresterea apetitului, stari de neliniste si nerabdare). Aceste rezultate au indicat ca, in timp ce cateva simptome de abstinenta pot fi suprimate cu nicotina, suprimarea altora poate necesita strategii care se adreseaza absentei stimulilor asociati cu fumatul.”

Articolul descrie implicatiile acestui studiu dupa cum urmeaza: ” Multe cercetari s-au bazat pe presupunerea ca dependenta de nicotina este responsabila pentru toate simptomele abstinentei la tutun. Validitatea acestei presupuneri este pusa sub semnul intrebarii de faptul ca numai stimulii asociati cu fumatul – fara nicotina – pot suprima simptomele de abstinenta la fumat, cel putin pe o perioada de 24 de ore. In masura in care acest lucru se poate face pe termen nedefinit, rolul nicotinei in tratarea acestor simptome nu este clar.”

Articolul noteaza ca pentru tratarea specifica a nevoii de a fuma care apare in timpul abstinentei, terapia de inlocuire a nicotinei ar putea fi mai putin eficienta decat tratamentul comportamental: „Cand fumatorii care incearca sa renunte se plang de o nevoie de a fuma sau de cresterea senzatiei de foame, tehnicile comportamentale ar putea ajutau mai mult in suprimarea sumptomelor decat dozele crescute de nicotina.”

Restul povestii

Acest studiu poate explica observatia ca tigarile electronice par sa fie eficiente in a-i ajuta pe fumatori sa renunte, desi rezultatele unui test clinic in care s-au utilizat aceste produse arata ca unele contineau foarte putina nicotina.

Reactia multor grupari anti-fumat si cercetatori la descoperirea ca tigarile electronice nu contin nicotina a fost ca aceste produse prin urmare nu sunt eficiente in tratarea dependentei de fumat si ca nu-i ajuta pe fumatori sa renunte. Totusi, este posibil ca acestia sa supraestimeze rolul nicotinei in suprimarea nevoii de a fuma in timpul incercarilor de renuntare.

Acest studiu demonstreaza ca stimulii comportamentali nu sunt importanti numai in suprimarea simptomelor de abstinenta , dar ca unele simptome – cum ar fi nevoia de a fuma – stimulii asociati fumatului joaca un rol important. Cu alte cuvinte, acest studiu ofera o puternica fundatie teoretica pentru folosirea tigarilor electronice in renuntarea la fumat, pentru ca arata ca numai aspectele comportamentale ale fumatului – chiar si in absenta nicotinei – pot ajuta la atenuarea nevoii de a fuma.

Nu e o coincidenta accentul pus pe terapia de inlocuire a nicotinei pentru tratarea dependentei de „nicotina”. Influenta puternica pe care o au banii Big Pharma asupra miscarii de control a tutunului a contribuit la aceasta distorsionare aparenta a rolului nicotinei in comparatie cu factorii comportamentali in mentinerea adictiei la fumat. Nu numai ca marile companii farmaceutice finanteaza multi cercetatori in miscarea anti-fumat, dar principalele conferinte de control al tutunului sunt sponsorizate de companiile farmaceutice. Mai mult, comisia de experti care a recomandat terapia de inlocuire a nicotinei ca terapie principala in tratamentul dependentei de fumat a fost prezidata de un personaj care a avut conflicte severe de interes cu Big Pharma si cel putin 7 dintre experti au avut conflicte financiare de interese cu companiile farmaceutice.

Restul povestii este ca exista cercetari stiintifice care documenteaza ca stimulii comportamentali joaca un rol important in dependentei de fumat. Exista o rationalizare teoretica pentru motivele pentru care singura terapia de inlocuire a nicotinei nu se asteapta sa suprime complet simptomele abstinentei. Acest studiu explica de ce tigarile electronice reprezinta o inovatie atat de importanta in tratamentul renuntarii la fumat. Si studiile ar putea explica de ce tigarile electronice par sa fie atat de eficiente in a-i ajuta pe fumatori sa renunte chiar in cazul unor aparate cu o concentratie scazuta de nicotina.

(Multumiri Dr. Tom Eissenberg, autorul acestui studiu)

Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *