Vaporii degajati de tigarile electronice Vs. fumatul pasiv. Nou Studiu


New York, NY 04-Octombrie-2012 Un studiu asupra calitatii aerului dintr-un mediu interior, realizat de CHANGE, LLC la Universitatea Clarkson din Potsdam, NY, a fost publicat luna aceasta in jurnalul Inhalation Toxicology. Studiul a comparat produsii secundari din fumul de tigara vs. aceleasi componente din mai multe marci de lichide electronice.

Fiindca e-tigarile vaporizeaza lichidul in loc sa arda tutunul, majoritatea componentelor daunatoare din fum nu sunt prezente in vapori. Acele cateva substante care au fost gasite au avut nivele atat de mici incat analizele toxicologice nu au detectat nici un risc (de cancer sau nu) pentru sanatatea publica din vaporii eliminati in mediu de tigarile electronice.

Acest studiu demonstreaza ca riscurile vaporilor la mana a doua sunt foarte scazute, comparativ cu cele asociate cu fumul provenit din tutun. Daca fumul trebuie eliminat in locurile de munca si in spatiile publice, informatiile curente nu justifica eliminarea tigarilor electronice din aceste locuri. – Dr. Michael Siegel, Boston University School of Public Health

Creste controversa in legatura cu includerea tigarilor electronice in legile anti-fumat, care au fost trecute cu vederea initial datorita credintei ca riscurile de sanatate erau cauzate de fum.

Timp de peste 25 de ani, Smokefree Pennsylvania a sustinut interzicerea fumatului in interior. Pe baza rezultatelor acestui studiu nu vad nici un motiv pentru ca tigarile electronice sa fie incluse in legile anti-fumat Bill Godshall de la Smokefree Pennsylvania.

Majoritatea vaperilor considera ca vaporii tigarilor electronice nu sunt daunatori pentru cei din jur, dar este reconfortant sa avem in sfarsit dovezi stiintifice care sa confirme acest lucru.- Spike Babaian, Presedintele National Vapers Club

Acesta este primul studiu care acopera o gama atat de larga de toxine, cu toate acestea, studiile anterioare, care au evaluat un numar mai mic de toxine, au aratat rezultate similare.

Rezultatele acestui studiu confirma descoperirile ultimilor mei 4 ani de cercetare. Tigarile electronice nu prezinta nici un risc vizibil pentru sanatatea publica. Dr. Murray Laugesen doctor specialist in medicina publica, Health New Zealand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *