Un nou studiu arata ca numarul de atacuri de cord a scazut cu 50%


Un nou studiu arata ca numarul de atacuri de cord a scazut cu 50% pe masura ce din ce in ce mai multi oameni au un stil de viata sanatos. Numarul de atacuri de cord fatale din Marea Britanie a scazut la jumatate pe masura ce oamenii adopta un stil de viata mai sanatos si din ce in ce mai multi fumatori fie renunta la fumat, fie trec la tigarile electronice.

Studiul, condus de cercetatori de la Universitatea Oxford si publicat in Jurnalul Medical Britanic, a descoperit ca rata de mortalitate in cazul atacurilor de cord a fost cu 50% mai scazuta la barbati si cu 53% mai scazuta in cazul femeilor in 2002 fata de 2010. Studiul a descoperit de asemenea ca a existat o scadere a numarului de atacuri de cord in aceeasi perioada: cu 33% mai putine in cazul barbatilor si cu 31% la femei.

Principalele concluzii ale studiului au fost ca scaderea dramatica a ratei mortalitatii a fost atribuita direct celor 2 factori: schimbarile in stilul de viata si imbunatatiri in tratamente. Exista mai putini fumatori, dietele si stilul de viata sunt mult mai sanatoase acum decat erau acum 8 ani si s-au investit resurse substantiale in cercetarea bolilor coronariene, ceea ce a dus la tratamente si rezultate mai bune.

Unul din autorii raportului, Prof. Michael Goldacre, considera ca reducerea numarului de fumatori a fost un factor major in scaderea numarului de decese cauzate de atacuri de cord.

„Declinul numarului de fumatori, dietele cu grasimi mai sanatoase si nivelele scazute de tensiune au ajutat toate, iar tratamentele s-au imbunatatit considerabil.”

Unul dintre factorii analizati in detaliu in decursul studiului a fost fumatul. Procentul fumatorilor din Marea Britanie a scazut de la 27% in 2002 la 21% in 2010. Aceasta scadere se datoreaza in parte interdictiei fumatului in locurile publice. Totusi, principalul motiv pentru care oamenii renunta la tigarile traditionale este educarea publicului. Cu totii suntem acum constienti cat de periculos este fumatul : poate duce la boli coronariene sau atacuri cerebrale. Fiecare tigara contine gudron, monoxid de carbon, nitrozamine si benzen si alte 7000 substante chimice potential toxice.

Mai multe campanii majore de sanatate publica si avertismente pe pachetele produselor care contin tutun au crescut nivelul de constientizare publica al riscurilor de sanatate asociate cu fumatul.

Prin urmare, un numar considerabil de fumatori din Marea Britanie au renuntat la obiceiul nociv al fumatului, fie cu ajutorul vointei, fie prin terapii de inlocuire a nicotinei. Totusi, aproximativ 1 milion de oameni au renuntat la fumat trecand la o optiune mai sigura si mai sanatoasa: tigarile electronice.

Desi acestea contin nicotina, care poate crea dependenta, nu contin nici una dintre celelalte substante chimice cu potential cancerigen gasite in tutun. Expertii prevad ca pe masura ce guvernele vor aproba utilizarea tigarilor electronice, numarul de cetateni din Marea Britanie care fumeaza tigari din tutun va scadea si mai mult in urmatorii ani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *