Tigarile electronice prezinta un risc scazut pentru sanatatate. Nou studiu


Studiile de laborator demonstreaza ca tigarile electronice prezinta un risc foarte scazut pentru sanatate si ca e foarte putin probabil ca vaporii sa fie primejdiosi. Un nou studiu care rezuma aproximativ 40 teste de laborator efectuate asupra constituentelor chimice din tigara electronica demonstreaza ca aceste produse prezinta foarte putine riscuri pentru sanatate, iar vaporii eliminati sunt , cel mai probabil, inofensivi.

Concluzia principal a raportului este ca vaparea prezinta putine riscuri pentru sanatate, iar vapatul pasiv e putin probabil sa dauneze.

Care sunt cele cateva riscuri asociate cu vaparea?

1. Potentiale efecte respiratorii ale inhalarii de propylene-glycol pe termen lung
2. Expunerea pe termen lung la nivele scazute de formaldehida si acroleina.

Dietilen-glicolul nu este un risc pentru sanatate, in ciuda avertismentelor continue ale FDA. Nici prezenta nitrozaminelor caracteristice tutunului, in ciuda acelorlasi avertismente. Metalele nu par sa prezinte nici ele un risc semnificativ. Concluzia este ca vapatul second-hand e putin probabil sa prezinte vreun risc semnificativ pentru sanatate.

Restul povestii

Acest studiu pare sa confirme ca aspectele pe care FDA ar trebui sa le aiba in vedere sunt:
Studierea potentialelor efecte respiratorii ale inhalarii de propilen-glicol pe termen lung, Metode de a reduce formarea formaldehidei in tigarile electronice.

Studiul demonstreaza ca gruparile anti-fumat care continua sa sustina ca nu stim nimic despre riscurile de sanatate ale tigarilor electronice gresesc. De exemplu, Asociatia Pulmonara Americana a declarant recent: Pana cand administratia Obama si FDA-ul nu isi folosesc autoritatea pentru a reglementa tigarile electronice si a obliga producatorii sa divulge ingredientele, nu putem sti daca sunt sigure sau nu.

Aceasta declarative este falsa. De fapt intelegem foarte bine ingredientele tigarilor electronice (care sunt nicotina, propilen-glicolul, glicerina si aromele). De asemenea, cunoastem bine si substantele care se gasesc in vapori. Ba mai mult, putem afirma cu siguranta ca stim daca sunt sau nu periculoase pentru sanatate.
Chiar daca sunt necesare mai multe studii pentru a evalua potentialele efecte pe termen lung ale vaparii si pentru a gasi metode de a minimiza expunerea la anumiti compusi organici volatili (in special formaldehida), exista dovezi convingatoare ca:

Vapatul este mai putin periculos decat fumatul
Riscurile pentru sanatate ale vapatului sunt relative mici
E putin probabil ca vapatul pasiv sa dauneze sanatatii

Stan Glantz a facut publica o critica in care argumenteaza ca TLV-urile (nivelele de substante chimice la care o persoana poate fi expusa pe termen lung fara consecinte pentru sanatate) nu constituie un standard potrivit pentru judecarea expunerilor pe termen lung, cum e si vapatul. Din acest punct de vedere, considera ca studiul este numai pe jumatate adevarat.

Stan Glantz are dreptate ca TLV-urile nu sunt un standard potrivit pentru vapare. Acestea ar trebui folosite numai pentru expuneri profesionale acute. De fapt, daca aplicam TLV-uri la vapatul pasiv, probabil vom descoperi ca acestea nu sunt atinse. Asta insa nu inseamna ca vapatul pasiv este daunator. Si totusi, problema este aceasta: desi studiul greseste comparand expunerile profesionale la chimicale cu expunerea la vapat, documenteaza nivelele de expunere ale fiecarei substanta in parte. Putem judeca magnitudinea expunerii pe baza nivelelor absolute, e putin probabil sa constituie un motiv serios de ingrijorare. De exemplu, ar fi nevoie de multi ani de expunere la formaldehida la nivelul observant pentru ca acestea sa constituie un risc cancerigen, si acesta ar fi destul de scazut. Acelasi lucru este valabil pentru nivelele observate de metale si de nitrosamine specific tutunului. Majoritatea acestor chimicale sunt prezente la nivele similar cu cele din inhalatoarele cu nicotina.

Prin urmare afirmatiile D-lui Glantz cum ca limitele TLV sunt irelevante sunt corecte, dar putem totusi evalua nivelele absolute de expunere observate, iar acestea sunt reduse. Inca odata, principalele preocupari raman cele daca exista efecte respiratorii ale inhalarii pe termen lung de propilen-glycol si daca exista modalitati de a reduce prezenta celor catorva compusi organici volatile, in special formaldehida si acroleina.

Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *