Primul test clinic efectuat pe tigarile electronice (ECLAT) descopera ca 13 % dintre fumatorii inraiti renunta la fumat in fiecare an


Un nou studiu publicat ieri in ziarul PLoS One comunica rezultatele primului test clinic efectuat vreodata pe tigarile electronice. (ECLAT eficienta si siguranta tigarilor electronice). In cadrul testului, un grup de 300 de fumatori inraiti au fost impartiti aleator in unul pana la trei grupuri:

A: Tigari electronice cu cartuse cu 7.2 mg nicotina timp de 12 saptamani
B: Tigari electronice cu cartuse cu 7.2 mg nicotina timp de 6 saptamani, apoi 5.4 mg nicotina timp de alte 6 saptamani
C: Tigari electronice cu cartuse cu 0 mg nicotina

Subiectii testului au fost urmariti timp de un an. Renuntarea la fumat a fost verificata prin masuratori ale monoxidului de carbon vaporizat. Rezultatele au aratat ca 13% dintre fumatorii din grupul A au renuntat la fumat. Pentru toate cele 3 grupuri combinate, rata de renuntare la fumat a fost 7.8 %. Surprinzator, 70 % dintre cei care au renuntat la fumat au renuntat si la tigarile electronice.

Restul povestii
Adversarii tigarilor electronice nu mai pot argumenta ca afirmatiile referitoare la eficacitatea acestor produse in renuntarea la fumat se bazeaza numai pe dovezianecdotice sau experimentale. Acum exista dovezi medicale ca aceste produse pot fi folositoare in renuntarea la fumat, chiar si in randul unei populatii de fumatori fara nici un interes sa renunte la fumatul tigarilor traditionale. In ciuda acestui scenariu al celei mai nefavorabile situatii, in cazul grupului care a primit cartuse cu 7.2 mg nicotina timp de 12 saptamani s-a obtinut o rata de renuntare de 13% dupa un an, iar procentul total a fost de 7.8 %.

E dificil sa comparam aceste cifre cu cele observate in cazul testelor pe produsele care inlocuiesc nicotina (NRT), deoarece acestea au implicat fumatori care doreau sa renunte la fumat. Prin urmare, in acest test, tigarile electronice au avut rezultate asemanatoare in randul fumatorilor inraiti cu cele pe care produsele care inlocuiesc nicotina (plasturi, etc) le-au avut in cazul unor subiecti motivati sa renunte la fumat. Prin urmare, studiul demonstreaza ca tigarile electronice sunt mai eficiente decat tratamentele traditionale de inlocuire a nicotinei.

Adversarii tigarilor electronice nu mai pot afirma nici ca fumatorii care renunta cu ajutorul tigarilor electronice inlocuiesc doar o adictie cu alta. Peste 70% dintre fumatorii care renunta folosind tigarile electronice, renunta in final si la acestea. Se pare ca tigarile electronice faciliteaza procesul renuntarii totale la nicotina. Acest lucru micsoreaza orice grija ca tigarile electronice ar putea mentine dependenta de nicotina in randul utilizatorilor, care altfel ar fi renuntat complet.

Utilizarea tigarilor electronice in testele clinice ECLAT a fost asociata si cu reducerea dramatica a simptomelor respiratorii. Prin urmare, acest studiu ofera prima dovada stiintifica riguroasa ca utilizarea tigarilor electronice imbunatateste sanatatea fumatorilor.

Cercetarile viitoare ar trebui sa rafineze testele ECLAT in doua feluri:
Sa testeze tigarile electronice in randurile fumatorilor motivati sa renunte si
Sa puna fata in fata tigarile electronice cu celelalte produse de inlocuire a nicotinei

Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *