Un nou studiu confirma ca tigarile electronice sunt mult mai sigure decat cele traditionale


Un nou studiu, publicat in ziarul online Indoor Air, a examinat substantele degajate de tigarile electronice in comparatie cu cele din tigarile clasice. Rezultatele demonstreaza ca tigarile electronice sunt mult mai sigure decat cele clasice si ca riscurile de sanatate asociate cu expunerea la vapori sunt minime.

In experiment, un fumator a folosit o tigara electronica sau o tigara clasica intr-o camera inchisa ermetic si s-au masurat compusii volatili organici rezultati. In testarile ulterioare au fost preluate mostre direct din aerul expirat de un utilizator de tigari electronice si apoi testate pentru compusii organici volatili.

Studiul a descoperit ca principalele componente ale etapei gazoase au fost propilen glicolul, glicerina, nicotina si aromele.

Nivelele compusilor organici volatili din cursul vaparii au fost considerabil mai mici decat cele din cazul unei tigari clasice. Majoritatea substantelor chimice detectate in timpul fumatului nu au fost detectate in timpul vaparii. Singura substanta demna de ingrijorare a fost formaldehida, dar nivelele acesteia au fost scazute – numai 14% din cea produsa in timpul fumatului clasic.

In timpul testarilor directe a vaporilor produsi de tigarile electronice (produsi de o pompa) nu s-au detectat deloc urme de formaldehida.

Restul povestii

Rezultatele acestui studiu sunt consecvente cu cele ale studiile anterioare care au examinat componentele vaporilor tigarilor electronice sau au investigat componentii produsi in etapa de gaz. In afara de potentialele efecte ale iritatiei respiratorii cauzate de inhalarea de propilen-glicol pe termen lung, principalul motiv de preocupare este prezenta formaldehidei. Totusi, in acest studiu, nivelele de formaldehida din camera de testare au fost scazute si au lipsit complet din esantioanele de vapori. Cea mai interesanta descoperire a studiului a fost siguranta relativa a vaporilor comparativ cu fumul produs de tutun.

Acest studiu confirma ca utilizarea tigarilor electronice este mult mai sigura decat fumatul si sugereaza ca riscurile pentru sanatate asociate cu expunerea pasiva la tigarile electronice sunt scazute.

Sunt necesare mai multe studii pentru a intelege mai bine efectele inhalarii de propilen-glicol pe termen lung asupra plamanilor si pentru a caracteriza mai bine potentiala expunere la formaldehida datorata vaparii „active” sau „pasive”. Dar nu exista nici un dubiu ca orice riscuri asociate tigarilor electronice sunt minime fata de cele asociate fumatului activ si pasiv. Prin urmare, tigarile electronice sunt o alternativa viabila la tigarile clasice, una care reduce drastic riscurile pentru sanatate.

Dupa parerea mea, companiile producatoare de tigari electronice care afirma ca folosirea produselor lor reduce riscurile pentru sanatate asociate cu fumatul fac afirmatii reale, sustinute de dovezi stiintifice. Si fiindca FDA ia in considerare reglementari pentru tigarile electronice, sper ca agentia nu va aplica paragraful 911 (riscurile modificate), sau cel putin nu cadrul de lege stabilit in acest paragraf. Aplicat strict, paragraful 911 ar impiedica producatorii de tigari electronice sa argumenteze ca aceste produse sunt mai sigure decat tigarile normale. Acest lucru va obliga de fapt companiile sa nu le dezvaluie consumatorilor adevarul si va dauna interesului public.

Acest studiu inseamna vesti proaste pentru cercetatorii anti-fumat cum ar fi Dr. Ellen Hahn, care au argumentat ca nu exista dovezi ca utilizarea tigarilor electronice este mai sigura decat fumatul.

In luna august vorbeam despre un articol publicat in numarul din martie al ziarului „”, care pretindea ca nu exista dovezi suficiente pentru a afirma ca tigarile sunt mai daunatoare decat tigarile electronice fara tutun, care doar vaporizeaza nicotina dintr-o solutie de nicotina, glicerina si propilen-glicol. Acesti autori afirma ca, in ciuda faptului ca tigarile electronice nu contin tutun si nu implica ardere, nu produc fum si nu contin majoritatea din cele zeci de mii de chimicale si mai mult de 60 de substante cancerigene din fumul de tutun, nu exista baze stiintifice pentru a afirma ca tigarile din tutun sunt mai daunatoare decat cele electronice.

Acest studiu se adauga dovezilor existente pana acum care distrug validitatea acestui argument. Este clar acum ca tigarile electronice sunt produse care reduc daunele fumatului. Oricine continua sa pretinda ca nu exista o baza stiintifica pentru aceasta afirmatie fie minte, fie traieste intr-o pestera, fara acces la internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *