Cercetari recente demonstreaza dublarea ratei medii de reducere a consumului de tigari in randul utilizatorilor de tigari electronice


Un studiu recent publicat de Jurnalul American de Medicina Preventiva raporteaza ca utilizarea tigarilor electronice este asociata cu o reducere semnificativa a numarului de tigari fumate. Studiul examineaza reactiile a 5939 de fumatori si ex-fumatori din Statele Unite, Marea Britanie, Australia si Canada.

Cercetarea consemneaza comportamentul de fumator al subiectilor si motivele pentru care au incercat tigarile electronice. In plus, examineaza diferentele intre tiparele fumatorilor si nefumatorilor din etapa a saptea a studiului (realizata intre octombrie 2008 si iulie 2009) si etapa a opta (intre iulie 2010 si iunie 2011). Printre utilizatorii de tigari electronice intervievati , media de tigari reduse a fost de 20%, de la 20 la 16 tigari pe zi.

In randul celor care nu au folosit tigarile electronice, consumul a scazut de la aproximativ 17 tigari pe zi la 15 tigari pe zi, o medie de 12%. Prin urmare, tigarile electronice au reusit sa obtina un consum aproape de doua ori mai scazut fata de cel obtinut fara ajutorul acestora. Studiul raporteaza ca 11% dintre utilizatorii de tigari electronice au renuntat in perioada dintre cele doua etape, dar nu putem face o comparatie intre acest fapt si proportia celor care au renuntat fara a le folosi pentru ca datele respective nu au fost publicate in studiu.

Poate cea mai importanta descoperire a fost faptul ca majoritatea utilizatorilor de tigari electronice au raportat folosirea acestor produse din dorinta de a renunta la fumat. De asemenea, 75 % dintre utilizatori au declarat ca au folosit produsul pentru a-I ajuta sa reduca numarul de tigari fumate, iar 80% au afirmat ca doreau sa reduca efectele daunatoare ale fumatului.

Studiu concluzioneaza: Pentru ca experimentul a fost asociat cu fumatul ocazional si dorinta de a renunta, sistemele electronice care livreaza nicotina au potentialul de a ajuta renuntarea la fumat odata ce se dezvolta standardele acestora si eficienta este stabilita prin studii clinice.

Restul povestii
Studiul aduce si mai multe dovezi ca tigarile electronice promit ca o strategie alternative pentru fumatori fie pentru a se lasa de fumat, fie pentru a reduce substantial cantitatea de tigari fumate. In acelasi timp, confirma ca majoritatea covarsitoare a utilizatorilor de tigari electronice folosesc aceste produse pentru a incerca sa renunte la fumat sau cel putin sa reduca numarul de tigari si pentru a reduce riscurile de sanatate asociate cu fumatul.
Temerile gruparilor anti-fumat ca aceste produse sunt marketate si utilizate in principal ca o modalitate de a evita interdictiile fumatului si ca nu exista o intentie reala de a ajuta la renuntarea la fumat sunt infirmate de acest studiu. Autorii acestuia par placut surprinsi de descoperirea ca atat de multi fumatori ocazionali utilizeaza tigarile electronice, sugerand ca aceste produse ajuta multe persoane sa reduca drastic numarul de tigari fumate. Argumenteaza ca: folosirea dispozitivelor electronice de livrare a nicotinei ii poate ajuta pe fumatori sa si schimbe obiceiurile zilnice la unele ocazionale.

Autorii afirma de asemenea ca daca studii ulterioare pot demonstra ca tigarile electronice ajuta la renuntarea la fumat fara a creste rata initierii, atunci efectele nete asupra sanatatii publice vor fi pozitive. Acest articol demonstreaza si un alt aspect foarte important. Afirma ca : Daca autoritatile reglementatoare ar aproba solicitarile referitoare la reducerea riscurilor, ne putem astepta ca aceste produse sa fie adoptate de mai multi fosti fumatori.

Acest aspect este important deoarece inseamna ca orice limitari impuse de FDA asupra abilitatii companiilor producatoare de tigari de a sublinia adevarul (ca aceste produse sunt mai sigure decat tigarile) vor descuraja incercarile de renuntare prin folosirea acestor produse , prin urmare ajutand la mentinerea si promovarea consumului de tigari, cu efecte devastatoare asupra sanatatii publice.

Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *