Impactul tigarilor electronice asupra tinerilor nefumatori este neglijabil. Studiu nou


Un studiu publicat in jurnalul Comportamente care creeaza dependenta confirma concluzia ultimului raport CDC: utilizarea tigarilor electronice este foarte scazuta in randul tinerilor si adolescentilor nefumatori. De fapt, dintr-o populatie de 1.345 de elevi de liceu, chestionarele au gasit doar 5 nefumatori care au experimentat cu tigarile electronice in ultimele 30 de zile. In prima etapa a studiului (februarie 2010) au fost chestionati 1719 elevi.

Numarul total de nefumatori care au experimentat cu tigarile electronice in ultimele 30 de zile a fost de 2. In cea de-a doua etapa a studiului (octombrie 2010) au fost chestionati 1702 elevi. Numarul total de nefumatori care au experimentat cu tigarile electronice in ultimele 30 de zile a fost de 5.In cea mai recenta etapa a studiului ( iunie 2011) au fost chestionati 1345 elevi. Numarul total de nefumatori care au experimentat cu tigarile electronice in ultimele 30 de zile a fost de 5.

Prin urmare, procentul de utilizatori nefumatori de tigari electronice in randul acestui esantion de elevi a fost de 0.1% in prima etapa, de 0.3% in cea de-a doua si de 0.4% in cea de-a treia. Procentul de utilizatori estimat la nivel national de CDC a fost de 0.5%, ceea ce sugereaza ca nu exista o crestere substantial a numarului de tineri nefumatori care folosesc tigari electronice.Previzibil, studiul nu mentioneaza direct numarul foarte scazut de adolescenti nefumatori care utilizeaza tigari electronice si trece cu vederea faptul ca dovezile prezentate sugereaza ca nu exista nici un motiv de ingrijorare in momentul de fata ca tigarile electronice incurajeaza fumatul in randul adolescentilor.

Restul povestii

Acest studio adauga la dovezile ca tigarile electronice nu constituie o problema majora si ca aceste produse nu incurajeaza fumatul in randul tinerilor.

Senatorul Ed Markey (D-MA) a declarant saptamana trecuta: Aceste tigari electronice ii incurajeaza pe copii si pe adolescent sa fumeze si nu ar trebui vandute tinerilor.

Senatorul de Connecticut Richard Blumenthal, a declarant: Tigarile electronice, dupa felul in care sunt comercializate astazi cu arome ca guma de mestecat si capsuni se adreseaza tinerilor cu intentia foarte clara de a crea o noua generatie de fumatori. Fara indoiala, companiile producatoare de tutun folosesc aceleasi tactici demne de dispret pe care le-au folosit in decadele precedente cu tigarile traditionale pentru a-I ademeni pe tineri pe calea dependentei de nicotina si, in cele din urma, a mortii. Si directorul CDC, Dr Thomas Frieden, a declarat: Utilizarea sporita a tigarilor electronice de adolescenti este ingrijoratoare Nicotina este un drog care creeaza un nivel ridicat de dependenta. Multi tineri care incep cu tigarile electronice pot fi condamnati la o lupta de-o viata cu dependent de nicotina si tigarile conventionale.

Acest studiu, impreuna cu cel al CDC, demonstreaza ca acesti purtatori de cuvant ai sanatatii nationale si politicieni nu-si bazeaza afirmatiile pe dovezi stiintifice, ci se folosesc de orice oportunitate ca sa defaimeze tigarile electronice, despre care au ajuns la o concluzie ideologica, nu empirica.

Cei 0.4% de nefumatori care au experimentat cu tigarile electronice in ultimele 30 de zile este si mai putin ingrijoratoare daca se ia in considerare faptul ca acest procent include chiar si utilizarea unica a unei tigari electronice in ultima luna. Nu indica neaparat folosirea regulata a produsului , vaparea zilnica sau dependenta de nicotina. De fapt, absenta unor cresteri semnificative ale utilizarii tigarilor electronice in randul adolescentilor nefumatori sugereaza ca in momentul de fata acest comportament este prea putin tentant.

Ceea ce e evident este ca nici unul dintre potentialele dezavantaje ale promovarii tigarilor electronice inhibarea renuntarii la fumat si initierea fumatului nu sunt problem semnificative in momentul de fata. Prin urmare, este destul de evident ca impactul net asupra sanatatii publice este unul pozitiv. Desi reglementarile FDA sunt necesare pentru asigurarea ca tigarile electronice raman departe de adolescentii nefumatori, dovezile stiintifice demonstreaza ca FDA, impreuna cu grupurile anti-fumat si sustinatorii acestora, ar trebui sa imbratiseze tigarile electronice ca pe o strategie alternative in eforturile lor de a reduce fumatul si consecintele acestuia pentru sanatate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *