2013 – An record in privinta numarului scazut de fumatori


Daca tigarile electronice incurajeaza fumatul, de ce 2013 a fost anul cu cel mai scazut numar de tineri fumatori de pana acum? Centrele de control si prevenire a bolilor afirma ca tigarile electronice contribuie la cresterea numarului de fumatori adolescenti. CDC a alarmat publicul in legatra cu dublarea numarului de utilizatori de tigari electronice adolescenti din 2011 pana in 2012. Desi majoritatea acestora erau deja fumatori, CDC a concluzionat ca tigarile electronice duc la o rata in crestere de fumatori in randul tinerilor.

Luna trecuta, Universitatea din Michigan a facut publice rezultatele sondajului Monitoring the future pe 2013, un studiu national efectuat in randul adolescentilor din clasele 8, 10 si 12. In ciuda semnalului de alarma tras de CDC despre cum tigarile electronice duc la cresterea numarului de fumatori in randul tinerilor, cifrele arata ca anul 2013 a stabilit un record in ceea ce priveste numarul scazut de tineri fumatori.

Dupa cum rezuma Campania Smoke-free Children: in total numarul fumatorilor a scazut semnificativ in 2013 si procentul fumatorilor a scazut la un record in toate categoriile sondajului (clasele 8, 10 si 12). Acesta este al treilea an la rand cand sondajele au au descoperit un declin anual semnificativ in randul numarului de tineri fumatori, o stire imbucuratoare dupa mai multi ani in care progresul era aproape inexistent. Pentru toate cele 3 categorii combinate, procentul de studenti care au declarat ca au fumat tigari clasice in ultima luna a scazut de la 10.6 % in 2012 la 9.6% in 2013. Fumatul a scazut de la 17.1% la 16.3% in randul elevilor din clasa a 12-a, de la 10.8% la 9.1% in randul celor din clasa a 10-a si de la 4.9% la 4.5% in randul claselor a 8-a. Declinul a fost semnificativ in randul elevilor din clasa a 10-a si a celor trei clase combinate.

Restul povestii

Aceste rezultate nu par foarte consistente cu afirmatiile CDC-ului ca tigarile electronice sunt cauza unei cresteri alarmante a numarului de fumatori tineri.

Interesant, este totusi posibil ca tigarile electronice sa aiba exact efectul opus. E posibil ca unii dintre tinerii care au experimentat tigarile traditionale sa incerce in schimb tigarile electronice. Mai mult, este plauzibil ca dupa ce folosesc tigari electronice, tinerii sa fie mult mai putin predispusi sa fumeze tigari clasice, fiindca in comparatie cu gustul si senzatia vapatului, experienta fumatului nu mai e tentanta.

De fapt, multi vaperi au raportat ca dupa trecerea la tigarile electronice, au pierdut dorinta de a se intoarce la fumat fiindca nu le-a mai placut gustul tigarilor traditionale dupe ce au incercat aromele e-cig-urilor. E posibil, prin urmare, ca tigarile electronice sa nu serveasca drept o punte de legatura fata de fumat, ci, in schimb, drept o bariera fata de tigarile traditionale.

Desi este evident necesar un studiu mai aprofundat pentru a intelege traiectoria utilizarii tigarilor electronice in randul tinerilor, cifrele sondajului Monitoring the future nu sprijina concluzia CDC: aceste produse nu sunt o poarta spre tigarile clasice.

Sa nu uitam ca declaratiile CDC au alarmat politicienii, care au spus publicului ca tigarile electronice cauzeaza fumatul in randul adolescentilor si, in cele din urma, dependenta si moartea.

Senatorul Richard Blumenthal a afirmat ca: firmele producatoare de tutun folosesc aceleasi tactici josnice cu tigarile electronice pe care le foloseau in anii trecuti cu tigarile traditionale, ca sa ademeneasca tinerii pe calea dependentei de nicotina si a mortii.

Senatorul Dick Durbin a declarat ca: folosirea tigarilor electronice in randul copiilor nostri este legata strans de folosirea mortalelor tigari traditionale.
Senatorul Ed Markey a spus ca: tigarile electronice deschid copiilor si adolescentilor drumul catre tutun…

CDC a facut destule pagube cu propaganda falsa si iresponsabila a tigarilor electronice. E timpul ca deciziile legale sa fie ghidate de stiinta, nu de politica. Si stiinta s-a implicat. A aratat ca rata fumatorilor tineri a atins un nivel scazut record, ceea ce infirma ipoteza ca tigarile electronice sunt cauza cresterii numarului de tineri fumatori.

Speram ca 2014 sa fie anul care sa marcheze intoarcerea dovezilor empirice in practica de control a tutunului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *