Vor normaliza tigarile electronice fumatul? Departe de adevar, spun analistii.Multe grupari anti-fumat se opun tigarilor electronice de teama ca aceste produse vor normaliza fumatul. Dar analistii preconizeaza nu numai ca acest lucru nu se va intampla, dar ca tigarile electronice vor obtine exact opusul: vor reduce substantial numarul tigarilor consumate. Intr-o analiza recenta, analistii Bonnie Herzog si Jessica Gerberi de la Wells Fargo Securities au subliniat ca vanzarea tigarilor in magazinele alimentare a ajuns la cel mai scazut nivel anul trecut, ceea ce, argumenteaza ele, s-ar putea datora tigarilor electronice.

Cei doi analisti sugereaza si ca in urmatorii 10 ani tigarile electronice ar putea depasi in consum tigarile traditionale: Vanzarile cele mai scazute s-au inregistrat in ultimul an si credem ca unul dintre motive este cresterea populatiei de fumatori electronice, al caror consum credem ca l-ar putea depasi pe cel al tigarilor traditionale in urmatorul deceniu.

Restul povestii

Contrar gandirii aparente a multor grupari si sustinatori anti-fumat, cel mai important factor in normalizarea sau de-normalizarea fumatului este raspandirea fumatului: cu cat mai multi fumatori, cu atat fumatul devine ceva normal. O scadere substantial a consumului de tigari, dupa cum a fost prezisa de catre acesti analisti, ar face mai mult pentru disparitia fumatului decat orice alta interventie.Prin urmare, contrar afirmatiilor multor grupari anti-fumat, tigarile electronice reprezinta cea mai mare amenintare pentru normalizarea fumatului pentru multi ani de-acum inainte.

Chiar si multi experti in controlul fumatului uita acest aspect fundamental. De exemplu, Stan Glantz a declarant recent pe blogul sau ca : Se prea poate ca tigarile electronice sa aiba efectul de a-I retine pe consumatori la tigarile traditionale. Daca aceste analize de piata sunt corecte, atunci argumentul lui Stan este in intregime gresit. Reducerea consumului de tigari atat de mult incat sa fie serios amenintat de consumul de tigari electronice e departe de retinerea oamenilor la tigarile traditionale. Este chiar opusul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *