Tinerii experimenteaza din ce in ce mai mult cu tigarile electronice, dar nefumatorii se tin inca deoparte


Tinerii experimenteaza din ce in ce mai mult cu tigarile electronice, dar nefumatorii se tin inca deoparte; nu se stie inca media utilizatorilor

Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) au raportat saptamana trecuta ca media tinerilor din clasele 6-12 care au experimentat cu tigarile electronice in luna trecuta a crescut de la 1.1% in 2011 la 2.1% in 2012. In randul elevilor de gimnaziu, media a crescut de la 0.6% la 1.1% . In randul fumatorilor de varsta liceului, intrebuintarea a crescut de la 1.5% la 2.8% in ultima luna.

Pe baza acestor rezultate, Directorul CDC Dr. Thomas Frieden a afirmat: Numarul ridicat de utilizatori din randul tinerilor este ingrijorator….Nicotina este un drog care creeaza dependenta. Multi tineri care incep cu tigarile electronice ar putea fi condamnati la o lupta de-o viata cu dependenta de nicotina si cu tigarile clasice.

Drept raspuns la raportul CDC, procurorul general din Connecticut , Richard Blumenthal a declarat ca: Tigarile electronice asa cum sunt marketate azi  cu arome de guma de mestecat si de capsuni  sunt destinate unui consumator adolescent cu intentia evidenta de a crea o noua generatie de fumatori. Fara indoiala, companiile producatoare de tigari folosesc aceleasi tactici detestabile in privinta tigarilor electronice pe care le-au folosit in decadele anterioare cu tigarile traditionale ca sa-i ademeneasca pe tineri pe calea dependentei de nicotina si in cele din urma a mortii.

Senatorul Markey a raspuns: Aceste tigari electronice vor transforma copiii si adolescentii in fumatori si n-ar trebui vandute acestora.

Restul povestii

Semnalele de alarma ridicate de organele publice si de politicieni sunt premature. Si concluziile lor nu sunt sprijinite de dovezi concrete. Aceste cifre nu demonstreaza ipoteza ca tigarile electronice sunt poarta spre fumat in randurile tinerilor si adolescentilor, cum afirma senatorul Markey. Si nu exista nici o dovada ca tigarile electronice tintesc adolescentii cu intentia foarte clara de a crea o noua generatie de fumatori, cum pretinde procurorul Blumenthal.

Nu e deloc surprinzator faptul ca tinerii experimenteaza cu tigarile electronice. Atata timp cat acestia sunt capabili sa treaca de la fumatul traditional la fumatul electronic, isi reduc sansele de a deveni dependenti de tigari clasice pe termen lung. Pericolul este ca tinerii nefumatori sa inceapa sa foloseasca aceste produse si sa ajunga dependenti de nicotina si sa fumeze tigari traditionale.

Dar ce ne spun cifrele CDC in legatura cu copiii? Sunt fumatori sau nefumatori?
Dintre tinerii care au experimentat cu tigarile electronice in 2012, marea majoritate  90.6% – au fost fumatori. Numai 1 din 10 copii n-au fumat niciodata. Si dintre elevii de liceu care au incercat tigarile electronice, numai 7.2% n-au fost niciodata fumatori. Prin urmare este evident ca marea majoritate a tinerilor care experimenteaza tigarile electronice sunt deja fumatori de tigari clasice. Acest lucru nu este neaparat ceva rau, cat timp poate reduce posibilitatea ca acesti tineri sa ajunga dependenti de tigari din tutun.

Proportia tinerilor nefumatori care au experimentat cu tigarile electronice in ultimele 30 de zile ramane mica:
1   In total, numai 0.5% dintre tineri au fost nefumatori experimentand tigarile electronice in ultimele 30 de zile;
2.  In randul elevilor de gimnaziu, numai 0.4% au fost nefumatori experimentand tigarile electronice in ultimele 30 de zile; si
3.  In randul elevilor de liceu, numai 0.5% au fost nefumatori experimentand tigarile electronice in ultimele 30 de zile;

Exista si alte patru puncte importante in restul povestii.
1. Sondajul a masurat rata de experimentare, nu si utilizarea tigarilor electronice pe termen lung.
Nu e de mirare ca in jur de 2% dintre tineri ar vrea sa incerce tigarile electronice. Dar intrebarea importanta este catora le plac destul de mult incat sa devina fani? Sondajul CDC a masurat cifrele lunii trecute (ceea ce inseamna, de fapt, a incerca pe termen scurt), dar nu si utilizarea zilnica. Deci ramanem cu o idee despre experimentare, dar nici o idee daca tinerii ajung vaperi oficiali.
2. Sondajul nu a gasit nici o dovada ca tigarile electronice duc la fumat.
Spre deosebire de declaratiile alarmante ale politicienilor si ale directorului CDC (care vorbea mai degraba ca un politician), sondajul nu a demonstrat ca tigarile electronice servesc drept veriga cu fumatul tigarilor din tutun. Nu a fost inregistrat nici un caz in care un tanar nefumator sa fi inceput sa foloseasca tigari electronice, sa fi devenit dependent de nicotine si apoi sa fi trecut la tigarile traditionale. Deci suntem inca in zona afirmatiilor nefondate.
3. Numarul scazut de tineri nefumatori utilizatori de tigari electronice este aproximativ 10% in randul elevilor de liceu, dintre care numai 0.5% sunt nefumatori. Aceste cifre sugereaza ca nefumatorii nu s-au molipsit, sau cel putin nu inca.
4. Nici acest sondaj, nici alte dovezi nu demonstreaza afirmatia ca tigarile electronice sunt marketate cu intentia de a-si crea recruti din randul tinerilor sau de a-i transforma in noi fumatori.

E dificil sa combati o afirmatie nefondata. Procurorul Blumenthal pretinde ca tigarile electronice ii au pe tineri in vizor cu intentia de a crea o noua generatie de fumatori. Totusi, nu ofera nici o dovada in sprijinul acestei afirmatii. Poate asta reuseste in politica, dar nu in stiinta, nu fara o dovada care s-o sprijine. De fapt, dovezile existente infirma declaratia lui Blumenthal, fiindca intentia evidenta a celor care promoveaza tigarile electronice este sa vanda cat de multe pot, nu cat de multe tigari traditionale pot. De fapt, din cele mai mult de 250 de companii existente pe piata, numai una vinde si tigari. Prin urmare, afirmatia lui Blumenthal nu este numai neargumentata dar absurda.

Rezumat

Restul povestii este ca atat organele publice ale sanatatii cat si politicienii (poate unii si aceiasi) folosesc aceste date pentru a face afirmatii false si exagerate, fara dovezi stiintifice. Nu exista nici o dovada ca utilizarea regulata a tigarilor electronice devine o problema in randul tinerilor nefumatori sau ca tigarile electronice sunt poarta spre fumat. Nu exista dovezi nici ca aceste produse sunt marketate cu intentia de a-i transforma pe tineri in fumatori.

Totusi, nu spunem ca nu e nevoie de reglementari. Dimpotriva. FDA trebuie sa ia atitudine si sa faca tot ce poate ca sa asigure faptul ca tigarile electronice nu devin populare in randul tinerilor si in special ca nu devin o poarta spre dependenta de nicotina si fumat.
Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *