Un nou sondaj publicat recent in JAMA Pediatrics pretinde sa detina dovezi ca tigarile electronice afecteaza consumul de tutun in randul tinerilor


Articolul anunta rezultatele unui sondaj efectuat pe un esantion de adolescenti intervievat in 2011 si 2012 in cadrul National Youth Tobacco Survey. Tinerilor li s-a cerut sa declare daca fumeaza/au fumat sau folosesc/au folosit tigari electronice cel putin o data in ultima luna.

Sondajul a descoperit ca tigarile electronice sunt asociate cu statutul de fumator. In plus, folosirea tigarilor electronice este asociata cu fumatorii inraiti si mai putine perioade de abstinenta.

Studiul concluzioneaza ca tigarile electronice inrautatesc in loc sa amelioreze epidemia tutunului in randul tinerilor.

Restul povestii

Autorii acestui sondaj fac una din greselile cele mai mari din toata epidemiologia. Ignora principiul conform caruia corelatia nu inseamna cauza.
Aici, descopera o legatura intre folosirea tigarilor electronice si asa-zisul fumator inrait. Dar din cauza ca este un sondaj transversal, nu pot stabili care este cauza cui. Sunt tigarile electronice cauza fumatului sau fumatul, cauza tigarilor electronice?

Problema este ca acest sondaj nu poate stabili directia relatiei dintre fumat si tigarile electronice. Autorii recunosc acest lucru. Ei afirma: Este un sondaj transversal, care ne permite sa identificam numai asocierile, nu si relatiile cauzale.

Mai mult, intaresc ulterior aceasta afirmatie, scriind: natura transversala a acestui sondaj nu ne permite sa identificam daca majoritatea tinerilor incep sa fumeze cu tigari clasice si apoi folosesc (si) tigari electronice sau viceversa.

Prin urmare, autorii recunosc ca este imposibil sa determinam din acest studiu daca tigarile electronice conduc la fumat sau daca fumatul duce la experimentarea cu tigari electronice. Totusi, asta nu-i opreste pe autori sa traga o concluzie, in ciuda imposibilitatii asumate de a ajunge la una: Folosirea e-tigarilor inrautateste in loc sa amelioreze epidemia tutunului in randul tinerilor.

Cu alte cuvinte, in ciuda recunoasterii ca sondajul nu poate determina daca tigarile electronice sunt cauza sau consecinta fumatului, totusi autorii trag concluzia ca e-tigarile cauzeaza fumatul.

Dr. Glantz nu mai stie sa joace corect. Acum lucreaza la comanda, avand un singur obiectiv: sa distruga industria de e-tigarete, si sa refuze celor care vor sa renunte la fumat aceasta optiune.

Aparent, a tras concluzia preconceputa ca tigarile electronice cresc consumul de tutun in randul tinerilor si nu se va opri de la nimic ca sa ajunga la aceasta concluzie si s-o raspandeasca. Aparent, stiinta nu mai conteaza. Puteti argumenta ca un studiu nu va permite sa stabiliti directia unei relatii, dar atunci luati-o inainte si trageti concluzia oricum. De fapt, e o pseudostiinta, la fel de nociva ca si motivele pentru care am atacat industria tutunului in ultimii ani.

Daca tigarile electronice au precedat fumatul sau fumatul a precedat e-tigarile este o intrebare fundamentala, dar una care se cere raspunsa prin sondaje longitudinale. Avem nevoie de studii care sa urmeze traiectoria tineri fumatori/ utilizare de e-tigari de-a lungul timpului. Este singura modalitate de a stabili cine a aparut mai intai.

Problema cu Dr. Glantz este ca a decis deja raspunsul la aceasta intrebare importanta fara sa fi realizat sondajul. Raspunsul e deja gasit, nu mai e nevoie de cercetari stiintifice si raspunsul va afecta reglementarile publice si deciziile clinice.

O alta problema cu ce a facut Dr. Glantz este lipsa completa a sinceritatii. In fond, doctorul minte publicul in legatura cu dovezile stiintifice in privinta tigarilor electronice. Dr. Glantz stie foarte bine dupa cum a recunoscut in sondaj- ca acest experiment nu ofera nici un raspuns la intrebarea daca tigarile electronice preceda si duc la fumat sau daca tinerii fumatori inraiti vor experimenta mai mult cu tigarile electronice. Cu toate astea, declara publicului ca a raspuns la intrebare si ca raspunsul este ca tigarile electronice preced si conduc la fumat. Cu alte cuvinte, minte public.

Restul povestii este ca acelasi lucru obisnuia sa-l faca industria tutunului. Si nu e cel mai etic mod de-a face afaceri.

Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *