Un nou studiu despre vapatul pasiv nu reuseste sa demonstreze nici un pericol pentru sanatatea publica


Un nou studiu publicat online in Jurnalul International al Igienei si al Sanatatii Mediului este primul care examineaza nivelele de chimicale din aer intr-o situatie reala in prezenta tigarilor electronice. (Vezi: Schober W, et al.) Utilizarea tigarilor electronice deterioreaza calitatea aerului din jur si creste nivelele de FeNO ale consumatorilor. Jurnalul International al Igienei si al Sanatatii Mediului 2013; doie: 10.1016/j.ijheh.2013.11.003.)

Studiul a analizat nivelele unui mare numar de poluanti din aerul unei camere dintr-o cladire de birouri in timpul prezentei a trei fumatori cu tigari electronice. Camera a fost ventilata moderat la 0.56 schimbari de aer pe ora.

Cele mai importante rezultate au fost urmatoarele:
1. Concentratiile de interior ale CO si CO2 nu au aratat nici o diferenta intre perioadele de control si cele de vapare.
2. Formaldehida, benzenul, acroleina si acetona nu au depasit concentratiile de fond.
3. Cu privire la cei 7 produsi clasificati drept potential cancerigeni de IARC, concentratiile au crescut la o medie de 20% de la 122.8 ng/m3 (control) la 147.3 + 26.2 ng/m3.”
4. Nu a fost observata nici o crestere semnificativa a elementelor toxice si cu potential cancerigen cadmiu, arsenic si taliu.
5. Concentratiile metalelor au aratat o crestere de 2.4 ori pentru aluminiu.
(Cu toate acestea, nu a existat o crestere semnificativa pentru orice alt metal, inclusiv cupru, crom, nichel, plumb, cositor, sau zinc.)

Restul povestii

Acest studiu, desi limitat la numai trei marci de tigari electronice, ofera dovezi reconfortante ca in momentul actual nu par sa fie motive de ingrijorare in legatura cu pericolele pentru sanatate asociate cu expunerea pasiva la tigarile electronice.

Inainte de acest studiu, cel mai mare motiv de ingrijorare privitor la vapatul pasiv a fost posibilitatea de expunere la aldehidele toxice si cancerigene si la produsele de piroliza, inclusiv formaldehida, acroleina si acetona. Totusi, acest studiu nu a demonstrat nici o crestere in concentratiile oricarui dintre aceste produse in conditii realiste. In ciuda unei mici cresteri a concentratiilor de hidrocarburi aromatice, n-a existat nici o marire semnificativa a produsilor potential cancerigeni.
Cu exceptia aluminiului, concentratiile celor mai multe metale au fost substantial mai scazute in timpul vaparii decat in lipsa acestuia. Prin urmare, metalele nu par sa fie o problema semnificativa de sanatate in acest moment. Pe scurt, acest studiu ajuta la indepartarea grijilor ridicate de cercetarile precedente si nu ridica nici un nou motiv de ingrijorare. Desi e evidenta nevoia mai multor studii, in special pentru ca exista atatea marci diferite de tigari electronice pe piata, dovezile actuale nu arata nici un pericol substantial pentru sanatate asociat cu vapatul pasiv.

In lumina acestor descoperiri, tot ce au putut face autorii studiului ca sa prezinte tigarile electronice drept un pericol pentru sanatatea umana a fost sa afirme ca tigarile electronice nu sunt lipsite de emisii cu potential nociv. Daca acesta este cel mai rau lucru pe care il pot spune trei savanti, atunci nu pare sa se ridice la nivelul unui potential pericol de sanatate, mai ales unul pentru care sa fie necesara interventia guvernului in acest moment. Exista, evident, doua fete ale monedei. Unul este sa scoatem in evidenta descoperirile pozitive ale studiului, lipsa unor motive serioase de ingrijorare. Alta este cea la care au ajuns autorii articolului, tragand urmatoarea concluzie:

Analiza calitatii aerului din timpul sesiunilor de vapare a aratat ca tigarile electronice nu sunt lipsite de emisii nocive. A doua oara cand autorii au folosit aceasta fraza ca sa isi rezume descoperirile.

In momentul de fata, se pare ca faptul ca tigarile electronice nu sunt lipsite de emisii nocive este cel mai nociv lucru care poate fi spus despre ele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *