Nou studiu privind vaperii care fumeaza in paralel si tigari clasice


Un nou studiu de condus de Dr. Christopher Russell de la Centrul pentru droguri si abuz din Glasgow, prezentat in 2015, releva faptul ca vaperii care continua sa fumeze in paralel au sanse mai mari sa renunte la tigari contrar opiniilor formulate de gruparile anti-fumat care sustin ca fulatul dual (in paralel) este o consecinta negativa a tigarilor electronice.

Studiul a fost efectuat prin intermediul unui sondaj online, disponibil in sapte limbi, la care au participat 7326 de respondenti. Studiul nu a fost limitat la utilizatori de tigari electronice care continua sa utilizeze aceste dispozitive ci au participat si fumatori care au vapat doar ocazional.
Cele mai relevante rezultatele ale studiului au fost următoarele:

Din randul celor care fumeaza in paralel tigari si tigari electronice:
• 64% au declarat că au redus consumul de țigari clasice;
• 56% au redus consumul de tigari cu 50% sau mai mult;
• 81% au declarat că s-au lasat de fumat pentru o perioadă de cel puțin o săptămână;
• 70% au raportat intenția de a renunta la fumat în termen de șase luni;
• 88% au declarat ca au planificat sa reduca consumul de tigari cu cel de puțin jumătate în următoarele șase luni;
• 63% au prezis că ar renunta la fumat complet în termen de șase luni, și un alt 27% a prezis că va reduce consumul de țigari în termen de șase luni.

Deși acest eșantion nu poate fi considerat reprezentativ si rezultatele furnizate pot avea o marja de eroare destul de mare, noile informatii prezinta un trend general incurajator. Metodele de recrutare a participantilor la studiu au atras probabil un eșantion care a avut in general o experiență pozitivă cu tigarile electronice, astfel încât aceste rezultate nu ar trebui să fie generalizate la populația generală. Cu toate acestea, în acest subgrup al populației, este clar că există un număr substanțial de utilizatori duali pentru care tigarile electronice genereaza consecințe pozitive considerabile, chiar dacă nu reusesc sa renunțe la fumat complet.

Rezultatele acestui studiu sunt importante in prisma faptului ca contrazic grupurile anti-fumat care sustineau ca renunțarea la fumat este singurul beneficiu potențial al țigărilor electronice si ca utilizarea in paralel a acelor doua produse sunt o consecinta negativa.

În primul rând, este evident că un procent mare de utilizatori duali au redus în mod semnificativ numarul de tigari consumate. Acest lucru, în sine, conferă beneficii substantiale de sanatate, mai ales în ceea ce privește bolile respiratorii-pulmonare. Utilizarea chiar si partiala a tigarilor electronice are ca rezultat reducerea dependentei de fumat și ajuta acesti fumatori sa renunte mai usor in viitor.

În al doilea rând, este clar că utilizatorii de țigări electronice doresc sa renunte la fumat și că chiar si vaperii duali isi propun sa renunte la fumat in viitorul apropiat. Aproape două treimi din utilizatorii duali au declarat ca doresc sa renunte la tigarile clasice intr-o perioada de 6 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *