Tigarile electronice nu afecteaza sistemul respirator


Un nou studiu constata ca tigarile electronice nu afecteaza celulele epiteliale respiratorii, în timp ce fumul de tigari distruge complet aceste celulele. Celulele epiteliale fac parte din tesetul conjuctiv moale care captuseste sistemul respirator. Studiul a fost realizat de British American Tobacco și a fost publicat în revista “Toxicologie in vitro”. Rezultatele studiului confirma ca vapatul nu genereaza nici un efect negativ asupra celulelor epiteliale respiratorii umane (în culturi de celule), în timp ce fumul de tutun a provocat moartea celulelor aproape in totalitate.

Studiul a fost elaborat cu celulele epiteliale respiratorii in vitro în cultură care au fost expuse la fumul generat de tigari si aerosoli generati de două modele de tigari electronice comerciale pentru o perioada de 6 ore. Vaporii emisi de tigarile electronice nu au afectat deloc viabilitatea celulară epiteliala pe cand fumul produs de tigari a distrus aproape toate celulele.

Potrivit unui comunicat de presă emis de British American Tobacco: „Pana in momentul de fata, nu au existat studii privind posibilele efecte adverse ale vaporilor de e-țigari asupra tesuturilor celulare ce compun caile respiratorii umane. Rezultatele demonstreaza că, în ciuda unei expuneri agresive și continue, impactul vaporilor produsi de tigarile electronice asupra țesutului căilor respiratorii este similar cu cel al aerului. „

Cele două produse testate in cadrul studiului au fost NJOY Bold și NJOY Mentol (fabricate de British American Tabacco). Desi nu se pot generaliza datele acestui studiu si nu putem spune cu certitudine ca rezultatele sunt valabile toate tigarile electronice, totusi cel puțin știm acum că un brand important de țigări electronice pare să aibă efecte relativ benigne asupra celulelor mucoasei tractului respirator, spre deosebire de fumul de tigari, care genereaza citotoxicitate masiva.

Metodologia si procedeele utilizate in cadrul acestui studiu vor putea fi folosite in viitor in evaluarea potentialului de iritare respiratorie si a altor modele de tigari electronice.

În ciuda limitărilor de cercetare, rezultatele studiului constituie noi dovezi care susțin afirmația că vapatul este mult mai sigur decât fumatul. Mai mult decât atât, sugerează că se pot produce tigari electronice care nu sunt citotoxice si nu afecteaza celulele epiteliale respiratorii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *