Cat de bune sunt tigarile electronice? Un nou studiu demonstreaza eficienta lor.


Un nou studiu demonstreaza eficienta tigarilor electronice in suprimarea dorintei de a fuma. Performantele tigarilor electronice se apropie de cele ale inhalatorilor cu nicotina. Un nou studiu, publicat in numarul din aprilie al jurnalului Tobacco Control, demonstreaza ca tigarile electronice sunt eficiente in suprimarea dorintei de a fuma, sunt la fel de eficiente ca inhalatoarele cu nicotina si sunt mai placut de folosit. (vezi: Bullen C, McRobbie H, Thornley S, Glover M, Lin R, Laugesen M., Efectele unui aparat care elibereaza nicotina (tigara electronica) asupra dorintei de a fuma, a sevrajului, a preferintelor utilizatorilor si a eliberarii de nicotina: studiu incrucisat. Tobacco Control 2010; 19:98-103).

Studiul a fost realizat pe un senation de 40 de fumatori care nu au fumat in timpul noptii si care au primit fie tigari, inhalatori cu nicotina, fie tigari electronice. Tigarile electronice au produs un declin semnificativ al dorintei de a fuma, un efect echivalent cu cel observat in cazul inhalatorului cu nicotina. Cu toate acestea, tigara electronica a fost mai placut de folosit si a avut mai putine efecte adverse decat inhalatorul cu nicotina.

De mentionat, tigara electronica cu lichid fara nicotina a redus de asemenea dorinta de a fuma dupa o abstinenta de o noapte, desi efectele acesteia au fost de scurta durata comparativ cu un lichid cu concentratie de nicotina de 16 mg.

Tigara electronica de 16 mg a produs o crestere modesta a nivelelor de nicotina din sange, similar cu cele observate in cazul inhalatorului cu nicotina.

Studiul concluzioneaza: „Tigara electronica a scazut dorinta de a fuma dupa abstinenta de o noapte, a fost tolerata bine si a avut un profil farmacokinetic mai apropiat de cel al inhalatorului cu nicotina decat o tigara din tutun. Este necesara valuarea aparatului pentru a stabili siguranta pe termen lung, potentialul de folosire indelungata si eficienta ca instrument de renuntare la fumat.”

Restul povestii

Studiul demonstreaza ca tigara electronica este eficienta in suprimarea dorintei de a fuma si a simptomelor de sevraj in randul fumatorilor dependenti, chiar si daca contine cantitati modeste de nicotina. Tigara electronica a fost similara in eficienta si profil al efectelor adverse cu inhalatorul cu nicotina, dar a fost in general preferata inhalatorului. Cea mai interesanta descoperire a fost ca si folosirea unui lichid fara nicotina a redus semnificativ dorinta de a fuma. Acest lucru sugereaza ca un motiv important al eficientei tigarii electronice este simularea comportamentului de fumator. Se pare ca trebuie luate in considerare si aspectele comportamentale ale dependentei de fumat, nu doar aspectele farmaceutice, pentru ca un produs pentru renuntarea la fumat sa fie eficient. Acest lucru ar putea explica de ce sunt atat de raspandite povestile celor care s-au lasat de fumat cu ajutorul tigarilor electronice.

Gruparile anti-fumat si sustinatorii acestora nu mai pot argumenta ca nu s-au publicat dovezi ca tigarile electronice suprima eficient dorinta de a fuma. Rezultatele acestui studiu sugereaza ca aceste aparate au potentialul de a fi o strategie eficienta de renuntare la fumat, ceea ce le face o inovatie care poate salva vieti.

Acest studiu ar trebui sa convinga FDA sa faca o prioritate din tigarile electronice. In loc sa interzica produsul, cum cer atatea grupari anti-fumat, FDA ar trebui sa le exploateze potentialul si sa colaboreze cu producatorii si distributorii pentru a stabili un program de testari care vor raspunde intrebarilor despre eficienta si siguranta lor pe termen lung.

Intre timp, statele care se gandesc sa interzica tigarile electronice ar trebui sa respinga o asemenea legislatie, fiindca ar duce cu siguranta la intoarcerea la fumat a mii de ex-fumatori si ar aduce daune semnificative sanatatii publice.

Sursa: Tabacco Analysis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *