Cata nicotina absorbim din lichidul de tigari electronice?


O intrebare interesanta (si importanta), dar si una dintre zonele inca necunoscute de stiinta. O intrebare la care, din cate stim, inca nu s-a gasit un raspuns. Stim ca nivelul mediu de nicotina al unei tigari clasice este de 1.4 mg (cantitatea de nicotina care ajunge in corpul unui fumator) si ca o tigara contine in medie 10.2 mg de nicotina. Asta inseamna ca tigarile au o medie de eficienta de 14% in ceea ce priveste furnizarea de nicotina.

Un fumator de un pachet pe zi va consuma 20 de tigari de 1.4 mg fiecare ajungand la un total de 28 mg/zi (din cele 204 mg consumate). Unul din motivele pentru care nicotina absorbita din tigari este atat de putina este ca metoda de transfer implica ardere si o parte din nicotina este arsa. Exista nicotina si in cazul fumatului pasiv, deci nu toata nicotina disponibila este si absorbita.

Ce legatura are asta cu lichidul din tigarile electronice?

Din forumurile cu discutii stim ca majoritatea vaperilor au fost fumatori de 1-2 pachete pe zi si acum folosesc 2-3 ml de lichid de 24 mg sau 3-4 ml de lichid de 18 mg. (cu tendinta de a folosi mai mult sau mai putin in functie de concentratie). Stim ca nu are loc nici o ardere, asa ca ce cantitate de nicotina este absorbita de fapt?

Stim ca mai mult decat nimic si mai putin de 100%, din moment ce se poate detecta o cantitate mica de nicotina in vaporii eliminati. De fapt, nicotina a fost detectata in vaporii expirati direct intr-un recipient de testare de 10 litri, dar n-a fost detectata intr-o camera de 8m3. Intr-adevar, studiul Clearstream confirma ca nivelele de nicotina gasite in aerul din interior dupa vapare sunt foarte scazute. Concentratia de nicotina din aer provenita de la tigarile clasice a fost, in medie, 0.034mg/m3, in timp ce in cazul tigarilor electronice a fost mai putin de 0.001mg/m3.

Dar deviem de la subiect…
Daca tigarile electronice ar furniza 100% din nicotina continuta in lichid, asta ar echivala cu 48-72 mg/zi. O cantitate mare (desi recomandarile pentru inhalatorul Nicorette sunt de 6-12 capsule de 10 mg/ zi, pana la maxim 120 mg), desi stim ca trebuie sa fie mai putin decat atat….deci, cat de putin?

Aici depasim aria demonstrabila a stiintei pentru lumea mai vaga a presupunerilor (sau a parerilor expertilor).
Stim ca in sesiunile de vapare-test nivelele de nicotina din sange au crescut in cazul fostilor fumatori. (15ng/ml). Deci putem presupune ca un vaper consuma destula nicotina intr-o sesiune de vapare incat sa atinga acest nivel, la fel ca in cazul in care ar fuma. Daca presupunem ca asta va rezulta intr-o absorbtie echivalenta de nicotina, care este procentul de eficienta?

Un ex-fumator PAD ar folosi aproximativ 2 ml de lichid de 24 mg ca sa obtina aproximativ 28 mg de nicotina absorbita, deci o eficienta de 60%. Un fost fumator de 1.5 pachete/ zi ar folosi aproximativ 3 ml de 24 mg (sau 4 ml de 18 mg) sa obtina aproximativ 42 mg de nicotina, cu aceeasi eficienta.

Acest nivel s-ar potrivi cu experientele vaperilor din comunitatile online, referitor la obiceiurile de utilizare. Speram ca va urma o cercetare stiintifica s-o demonstreze cu date reale. Un proiect, poate, pentru cei care insista ca studiile actuale sunt insuficiente? Cu cat mai multe informatii, cu atat mai bine, mai ales intr-o zona in care lipsesc dovezile stiintifice solide.

One thought on “Cata nicotina absorbim din lichidul de tigari electronice?

  1. Pingback: Tigara electronica contribuie la imbunatatirea sanatatii la nivel global. Nou studiu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *