Formaldehida emisa de tigari electronice. Ultimul studiu.


Un nou studiu publicat in luna mai in revista Addiction contrazice studiul condus anterior de New England Journal of Medicine care a susținut că, ca urmare a nivelului ridicat de formaldehidă, tigarile electronice sunt de fapt mult mai periculoase decât țigările clasice din tutun. Studiul lansat anterior de New England Journal a sustinut ca tigarile electronice sunt de 15 de ori mai periculoase decat tigarile traditionale prin prisma riscului de cancer.

Studiul condus de Dr. Farsalinos releva ca tigarile electronice de a treia generație (de tip Aspire, Evod, Ego One, GV2200) pot produce un nivel ridicat de formaldehidă, dar doar daca genereaza fenomenul de “vapor uscat”. Acest fenomen poate aparea doar daca lichidul este supraincalzit si rezistenta este aproape uscata. Vaporul uscat este insotit de un gust metalic de ars care este practic imposibil de inhalat. Cercetarile conduse de Dr. Farsalinos si colegii sai au constatat ca, in conditii normale de utilizare, chiar si modurile de putere mare (de tip Istick sau Evic-VT) au produs doar o cantitate foarte mica de formaldehida.

Concluzia studiului este: „Țigările electronice produc un nivel ridicat de formaldehidă numai cand genereaza “vapor uscat”, provocând un gust metalic foarte neplăcut pe care utilizatorii de tigari electronice il evita. În condiții normale de vapat emisiile formaldehidice sunt foarte mici, chiar si în cazul ultimei generatii de tigari electronice de putere mare.”

Aceast nou studiu releva daunele ce pot fi generate de cercetarile comandate de grupurile anti-fumat care de cele mai multe ori exagereaza riscurile aferente consumului de tigari electronice. Cercetatorii de la New England Journal au susținut initial că tigarile electronice ar putea fi de 15 ori mai nocive decât fumatul în ceea ce privește riscul de a dezvolta cancer! Si totusi noile cercetari dovedesc ca concluzia lor a fost invalida pentru ca au folosit in cadrul studiului tigari electronice in conditii anormale si extreme care nu se intampla in cazul folosirii lor cotidiene de catre vaperi. Si în timp ce e-tigarile pot produce formaldehidă în condiții normale de exploatare, nivelul lor este minim și cu siguranță nu genereaza riscuri comparabile cu cele generate fumat.

Cea mai mare problema, însă, este faptul că aceasta dezinformare a fost difuzata pe scară largă prin intermediul mass-media si a provocat neincrdere in randul publicului. Este probabil prea târziu pentru a retrage aceste afirmații pentru că publicul a fost deja speriat si desi ultimele studii din domeniu invalideaza raportul initial oamenii vor ramane cu convingerile induse de stirile bombastice bazate pe studiul eronat.

One thought on “Formaldehida emisa de tigari electronice. Ultimul studiu.

  1. Pingback: Aerosolii emisi de tigarile electronice contin cantitati neglijabile de diacetil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *