Noi accize excesive aplicate tigarilor electronice in disctrictul Columbia – Washington DC


Ideea accizarii tigarilor electronice nu ocoleste nici continentul American. Incepand cu data de 1 octombrie se va aplica o noua taxa in valoare de 67% aplicata tigarilor electronice si consumabilelor aferente in districtul Columbia – Washington DC din Statele Unite. Aceasta taxa va creste pretul tigarilor electronice aproape de cel al tigarilor clasice.

Daca in Romania acciza noua din ianuarie 2016 se va aplica exclusiv lichidelor cu nicotina, taxa din statul American se aplica atat tigarilor cat si lichidelor cu nicotina. Potrivit articolului publicat in Daily Caller: „Un flux constant de clienti au asaltat de vineri magazinele de profil pentru a achizitiona lichide si vaporizatoare lor inainte de a fi instaurata noua taxa.” Începând 1 octombrie, va fi aplicata o nouă taxă de 67 la sută la produsele asociate vapatului. Acest nou impozit ataseaza practic semnul de echivalenta intre tigarile electronice si țigările de tutun. Proprietarii si o parte a clientilor a acestor magazine au fost intervievati de publicatia Daily Caller. Acestia sustin ca: “… noua taxa este este un exemplu de gestionare idioata a conceptului de „sănătate publică” si nu este altceva decat un mare cadou facut marilor companii de tutun. Aceasta noua politica protejează profiturile companiilor de țigări în detrimentul sănătății publicului.”

Si orasul Chicago are în vedere un impozit similar aplicabil utilizatorilor de tigara electronica si consumabilelor aferente. Practic o astfel de abordare fiscala legata de e-tigari este un bonus nesperat pentru marile companii de tutun care prin reducerea diferentei de costuri fata de produsele alternative de vapat ar avea doar de castigat. Desi utilizarea tigarilor electronice este o alegere ce implica riscuri de sanatate mult mai reduse decat fumatul tigarilor de tutun, costurile tot mai mici dintre cele doua tipuri de produse va determina o parte insemnata de fumatori sa nu fie tentati sa renunte la tigari in favoarea alternativei mai putin nocive.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *