Tigara electronica contribuie la imbunatatirea sanatatii la nivel global. Nou studiu.


Un nou studiu publicat in revista americana “Nicotine & Tobacco Research” si-a propus sa analizeze comportamentul adultilor din Statele Unite legat de utilizarea tigarilor electronice si a reusit sa demonstreze utilizarea acestor produse la nivel national are ca efect o imbunatire semnificativa a starii generale de sanatate a polulatiei.

Studiul a fost condus de Delnevo CD (Patterns of electronic cigarette use among adults in the United States. Nicotine & Tobacco Research, 2015, 1-5; 10.1093/ntr/ntv237.)

Rezultatele studiului “National Health Interview Survey (NHIS)” s-au bazat pe un sondaj reprezentativ la nivel national al populației civile. Studiile NHIS se efectueaza periodic in Statele Unite si isi propun sa evalueze starea de sanatate generala a publicului american. In acest an au fost introduse in premiera si intrebari despre utilizarea tigarilor electronice. Lucrarea contine rapoarte defalcate pe grupe de adulti in funtie de abordarea fata de de fumat (fumător curent, fost fumător sau nefumător) și pentru fiecare categorie in parte, procentul persoanelor care au utilizat tigari electronice (zilnic, rar, foarte rar sau niciodata).

Categoria celor care au declarat ca au renuntat la fumat este defalcata în alte subcategorii: cei care au renuntat recent (in cursul anului trecut), fosti fumatori care au renuntat in urma 2 – 3 ani si fosti fumatori care au renuntat in urma cu 4 ani sau mai mult.

Cu ajutorul acestor date s-a putut estimeza procentul utilizatorilor curenti de tigari electronice in fiecare dintre grupurile generale.

Procentul de utilizatori de tigari electronice in randul celor care nu au fumat niciodata este extrem de scazut (0,4%). In cazul fostilor fumatori care au renuntat tigarile clasice in urma cu 4 sau mai multi ani procentul este de asemenea scazut (0,8%). Desi cele mai multe persoane care experimenteaza si utilizeaza tigari electronice se regasesc in randul fumatorilor actuali, procentul cel mai mare de consumatorii curenti, care folosesc tigara electronica zilnic, este in grupul celor care au renuntat la fumat ultimul an (13,0%). Comparativ cu fumatorii actuali, fumatorii care au renuntat recent au fost de patru ori mai susceptibili de a folosi in mod curent tigari electronice.

Pe baza acestui studiu s-a ajuns la concluzia ca in cazul celor care utilizeaza tigari electronice zilnic 82,3% beneficiaza de o imbunatatire semnificativa a starii de sanatate, 8,2% din utilizatori le folosesc cu un risc pentru sănătate, și pentru 9,5% nu exista informații suficiente privind impactul aspra sanatatii. Aceste rezultate evidentiaza că utilizarea tigarilor electronice în rândul populației adulte aduce beneficii nete in sprijinul sanatatii publice. Mai mult decât atât, proporția de vaperi dedicati care au renuntat la fumat in ultima perioada cu ajutorul tigarilor electronice este foarte mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *