Aerosolii emisi de tigarile electronice contin cantitati neglijabile de diacetil


Un nou studiu condus de cercetatori din cadrul universitatii T.H. Chan – Harvard a raportat prezenta de diacetil în 39 din 51 de arome de lichide de tigari electronice testate. Rezultatele au relevat prezenta diacetilului intr-o gama de valori cuprinsa intre: sub nivelul de cuantificare si pana la 239 micrograme per cartuș (aprox 2ml). Diacetilul este o substanta chimica asociata cu o boala pulmonara grava numita bronsiolita obliteranta sau popular „plămân popcorn”.  

Aceasta denumire a aparut pentru ca aceasta boala s-a manifestat  într-un mod disproporționat în rândul muncitorilor dintr-o fabrica de aromatizanti pentru popcorn care continea diacetil.

Autorii acestui studiu au concluzionat: „Legaturile dintre diacetil, bronsiolita obliteranta și alte boli respiratorii grave sunt dovedite si ca atare se recomanda masuri urgente pentru a evalua impactul lichidelor de tigari electronice asupra sanatatii.”

Rezultatele studiului au condus la o polarizare isterica a mass-media care a publicat pe banda rulanta stiri privind efectul negativ al diacetilului din tigarile electronice. De exemplu, un articol din Statele Unite se intituleaza: „Aceast ultim studiu ofera dovezi suplimentare ca tigarile electronice nu pot fi mai sigure decat tigarile din tutun traditionale.” Un alt titlu a declarat: „Studiul de la Harvard confirma Pericolele Vapatului.”

Bazandu-se pe informatiile continute de aceste stiri “incendiare”,  este destul de probabil ca un număr mare de vaperi  va renunța la tigarile electronice si vor recidiva la fumat de teama „plamanului popcorn.”

Care este adevarul?

O informatie minora este omisa in toate aceste articole diseminate in mass-media. Omiterea acestei informații a creeat o stire senzationala dar a anulat practic realitatea si semnificația științifică a studiului.

Toate țigările convenționale conțin diacetil, și nivelurile de diacetil din țigări sunt de 750 de ori mai mari decat cele descoperite in unele lichide de tigari electronice. In cadrul studiului, cercetatorii  au constatat că conținutul mediu de diacetil din produsele testate a fost de 9,0 micrograme pe cartus (aprox 2ml). Presupunând că un vaper utilizeaza un plin de 2 ml de lichid pe zi, doza medie zilnică de diacetil consumata este de 9,0 micrograme.

Un studiu condus de Dr. Fujioka și Shibamoto pentru a masura expunerea de diacetil din fumatul activ a relevat ca conținutul mediu de diacetil a țigaretelor de tutun este de 335,9 micrograme in fiecare țigara. Pentru  un fumator consuma de un pachet pe zi (20 de tigari) cantitatea totala de diacetil inhalata este de 6718 micrograme/zi.

Ca si concluzie fumatorii inhaleaza zilnic de 750 ori mai mult diacetil decat vaperii. Si desi tigarile clasice au un continut de sute de ori mai mare de diacetil, consumul acestora nu a fost asociat niciodata boala “plamanului de popcorn”. Dar agentiile mass-media au preferat sa publice doar parti de adevar modelate astfel incat sa produca stiri de senzatie. Este mult mai atractiva si vandabila o stire cu titlul “ Tigara electronica contine diacetil care cauzeaza boli pulmonare grave ” decat “ Continutul mediu de diacetil detectat in lichidele de tigari electronice sunt de 750 de ori mai mici decat in tigari traditionale ”. Si astfel, se denaturează în mod clar dovezi stiintifice in favoarea unor “stiri” ce sustin că vapatul crește riscul de a dezvolta „plamani de popcorn”.

Chiar daca diacetilul este prezent doar in cantitati foarte mici (si doar in unele lichide de tigari) este necesara eliminarea completa a acestei substante. Sunt necesare cercetari in acest sens care sa evidentieze sursa aparitiei diacetilului in unele lichide pentru a reusi sa producem in viitor tigari electronice cu riscuri cat mai reduse pentru sanatate.

Stirile legate de prezenta diacetilului in lichidele de e-tigari sunt surprinzator de similare, prin prizma dorintei de senzational, cu cele legate de existenta formaldehidei in vaporii de tigari electronice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *