Ce este și cum funcționează țigara electronică? Ghid Rapid.

Ghid rapid pentru utilizatori

Ce este țigara electronică?

 • Țigara electronică este un dispozitiv electronic care simulează fumatul de țigari tradiționale din tutun. Este compusă dintr-un atomizor (rezistență), o baterie sau un acumulator, și un rezervor sau un cartuș. Diferența fața de cele clasice este că utilizatorul inhalează vapori în loc de fum. Ca urmare, utilizarea unei țigări electronice este denumită „vapare”. Atomizorul sau rezistența este de fapt un element de încălzire care atomizează (aduce în stare de vapori) o soluție lichidă numită lichid de țigări.  Țigările electronice  pot fi activate automat prin inhalare sau prin apăsarea unui buton de declanșare (în funcție de model).  Unele modele arată ca țigările tradiționale, altele sunt de dimensiuni mai mari și au forma patrată (boxmod). Majoritatea versiunilor sunt servisabile și reutilizabile. 


Cum funcționează țigările electronice?
 • Țigara electronică este un instrument alimentat de baterii  care prin intermediul unui sistem de vaporizare (numit atomizor sau clearomizor) furnizează nicotină  (în funcție de lichidul ales) sub formă de vapori - aburi. Prin această tehnologie, țigara electronică produce vapori similari ca și gust și percepție cu fumul produs de țigarile tradiționale dar fără implicarea arderii sau a fumului.


  Deci practic cum funcționează e-țigările

  De regulă, o țigară electronică este alcătuită din 3 componente cheie:

  Bateria sau acumulatorul

  După cum sugerează și numele, aceasta este sursa de energie a dispozitivului.

  Rezervorul de lichid

  Aceasta stochează lichidul pentru țigări.

  Rezistența sau atomizorul

  Este de regulă instalată în rezervor. Este compusă dintr-un un fir metalic în formă de spirală ce cuprinde în mijloc un material de absorbție, de regulă bumbac, care absoarbe lichidul prin orificiile  din lateral.


  Cum funcționează împreună aceste elemente

  În momentul în care este activată, bateria alimentează firul metalic din rezistență, încălzindu-l. Acest lucru determină evaporarea lichidului din materialul de absorbție, creând astfel vapori. Pe măsură ce este folosit mai mult elichid este apoi absorbit din rezervor pregătit pentru ca procesul să înceapă din nou.


 • Țigările electronice creează un aerosol, numit de regulă „vapori”, format din particule. Vaporii conțin de regulă propilen glicol, glicerină vegetală, nicotină și arome. Compoziția exactă variază și în funcție de de mai mulți factori, inclusiv comportamentul utilizatorului. 


Cine a inventat țigara electronică?

 • Dealungul timpului au fost mai multe încercări de a pune în practică țigări electronice. În anul 1927, Joseph Robinson a solicitat un brevet pentru un vaporizator electronic care să fie utilizat cu anumiți compuși medicinali.  Brevetul a fost aprobat în  anul 1930, dar dispozitivul nu a fost niciodată comercializat. După mai bine de trei decenii  americanul Herbert A. Gilbert, a solicitat un brevet în 1963 pentru „o țigară fără fum și fără tutun” care dorea să ofere  „înlocuirea tutunului și a hârtiei arse cu aer încălzit, umed, aromatizat”. Acest dispozitiv a produs vapori aromați fără nicotină.  Brevetul pentru acestă invenție a fost acordat în 1965,  dar a primit puțină atenție  și nu a fost niciodată comercializată pentru că fumatul era încă la modă la acea vreme. Ulterior în 2013, autorul brevetului Gilbert, a spus că țigările electrice de astăzi urmează designul de bază stabilit în brevetul său original. În urma acestor experiențe nereușite,  În ciuda acestor eforturi anterioare, Hon Lik, un inventator chinez, care a lucrat pentru o companie care produce produse de ginseng, este creditat pentru invenția țigării electronice moderne. Hon a renunțat la fumat după ce tatăl său, tot fumător, a trecut la cele veșnice din cauza țigărilor. În anul 2001, s-a gândit să folosească un element piezoelectric care emite ultrasunete pentru a vaporiza un jet presurizat de lichid care conține nicotină. Acest design creează  vapori asemănători fumului. După mai multe teste cu diferite versiuni, Hon a spus că încălziriea cu o rezistență a lichidelor permite reazlizarea unor dispozitive funcționale de mici dimensiuni. Inventatorul susține că consideră ca țigara electronică este comparabilă cu „camera digitală care detronează camera analogică” . Deci practic conceptul de țigară electronică modernă a fost inventat Hon Lik, un farmacist chinez, în anul 2003. 

Ce fel de modele electronice există?
 • În momentul de față există o diversitate mare de modele de țigări electronice, începând cu țigările mini, care au forme apropiate cu țigările clasice, până la cele cu rezervor unele de dimensiuni reduse altele de dimensiuni mari de tip mod, care sunt echipate de regula cu acumulatori de capacitate mare cu o autonomie extinsă. În ansamblu, cu cât țigareta electronică este mai mică, cu atât autonomia acumulatorului inclus este mai redusă.

  Țigarile electronice mini

  Modele mini au forme apropiate cu țigara clasică și au fost prima generație. De obicei, acestea erau compuse dintr-un cartuș de unică folosință (care conținea lichid, bumbac și rezistență) și o baterie reîncărcabilă.

  Acest model de țigară electronică nu are buton. Odată asamblate, acestea sunt activate automat atunci când inspirați din cartuș.

  Unul dintre principalele beneficii ale acestor modele este că sunt incredibil de ușor de utilizat. Când cartușul dvs. se epuizează, pur și simplu îl scoateți și îl înlocuiți cu altul.

  Mai mult, unii fumători care vor să treacă la vapat își doresc ceva care să arate și să se simtă ca o țigară obișnuită. Dezavantajul lor este că deși kiturile sunt ieftine, cartușele sunt de obicei mai scumpe pe termen lung decât alimentare cu lichid. În general, aveți o alegere limitată de arome, bateria nu are prea multă putere și nu veți obține la fel de mult vapori ca în cazul sistemelor de rezervoare.

  Un exemplu de tigară electronică mini dar care este de o generație mai nouă și folosește rezervor în loc de cartuș și ca atre poate fi reumplut cu lichid este Eroll Mac.

  Țigarile electronice cu rezervor (clearomizor/atomizor)

  Modelele cu rezervor sunt dispozitive mai avansate, dar totuși foarte ușor de utilizat. Aceste țigări au un rezervor (numit și clearomizor sau atomizor) care reține lichidul.

  Spre deosebire de modelele mini cu cartuș de unică folosință, variantele cu rezervor pot fi reumplute cu lichide de țigări. Avantajul lor constă în economii de bani pe termen lung și acces la o gamă largă de arome delicioase !

  Sistemele dotate cu rezervor au baterii mai puternice, oferind mai multă putere și mai mult timp între încărcări.

  Un exemplu de țigară electronică cu rezervor este Kroma Z. Deși este un model ușor de utilizat pentru începători, vă permite să alegeți rezistența potrivită pentru a obține aceeași experiență pe care ați obține-o de la un dispozitiv mai avansat.


Ce scop are țigara electronică?
 • Funcția acestui produs este similară cu cea a țigărilor tradiționale. Stimulează fumatorii intr-un fel similar cu țigara normală si satisface nevoia de “a fuma”. Cel care o va folosi va simți atât din punct de vedere al starii de spirit, cat și din punct de vedere al mimicii, oferind senzații similare ca și atunci cand fumează o țigară clasică. Neconținând tutun, ci avand doar un gust similar cu acesta, nu se bazează pe principiile combustiei, astfel ca nu produce fum, ci vapori. Fumătorul are aceeași senzație ca și atunci când inhaleaza fumul, insă fară a fi supus acelorași consecințe.

Câți utilizatori sunt și cât este de populară?
 • De la intrarea lor pe piață în jurul anului 2003, consumul de țigări electronice a crescut rapid. În 2011, au existat aproximativ 7 milioane de utilizatori adulți de țigări electronice la nivel global, crescând la 41 de milioane în 2018 și la 68 de milioane în 2020, comparativ cu 1,1 miliarde de fumători de țigări. În Regatul Unit consumul actual de țigări electronice a crescut de la 1,7% din populația adultă în 2012 la 7,1% în 2019 și apoi a scăzut la 6,3% în 2020. Începând cu 2020, aproximativ 59% dintre utilizatorii de țigări electronice pentru adulți din Marea Britanie sunt foști fumători, 38% folosesc în prezent atât țigări, cât și țigări electronice, iar 3% nu au fumat niciodată o țigară.  

Care este cea mai bună țigară electronică
 • Nu există un model perfect pentru toți vaperii - suntem cu toții diferiți și avem nevoi diferite. Pentru foștii fumători care vor un model cât maI asemănător cu cele clasice recomandăm variantele de tip MTL (dacă nu știți ce indeamnă click aicicum ar fi Innokin Go Z, Zlide Tube sau GTX Go. Pentru cei avansați care urmaresc experiențe DL și/sau setări avansate recomandăm unu dintre  variantele Kroma Z, Innokin Sensis sau Adpet Zlide. Pentru cea mai bună țigară electronică pentru tine te rog să vezi oferta noastră de țigări electronice.

  Este tigara electronica mai ieftină? 
  •  Dacă comparam bugetul folosit de utilizatorii de țigări normale cu cel de țigări electronice vom observa că varianta electronică are un avantaj. Când alegeți sa vapați costurile inițiale de achiziție se vor recupera rapid. Lunar va trebui sa cumparati consumabile (lichide și rezistente). Dacă doriți costuri reduse exista și posiblitatea prepararii lichidelor în regim DIY (sau „Do It Yourself”). Vă rog sa consultati ghidul nostru rapid de prețuri pentru mai multe informații.

  Unde pot fi folosite țigările electronice
  • În prezent, țigările electronice pot fi utilizate legal în majoritatea locurilor publice, atât în interior, cât și în exterior. Unele pub-uri au interzis țigările electronice pe motiv că ar putea fi confundate cu țigările obișnuite. Cu toate acestea, aceasta este o decizie luată de proprietarul unității, nu o cerință legală.
  • Țigările electronice sunt în prezent interzise de companiile aeriene - dar în Marea Britanie unele companii vând țigări electronice la bordul avioanelor. Dacă nu sunteți sigur, verificați. Asigurați-vă că subliniați că țigările electronice sunt legale pentru utilizare în interior.
  Care este diferența dintre țigaretele electronice și cele clasice
  • Greutatea: diferență principală pe care o veți observa mai întâi este greutatea țigării electronice, acestea fiind mai grele și mai mari decăt omologul lor. O țigară electronică de unică folosință sau obișnuită nu cântărește mult dar veți observa o diferență la prima utilizare. Cu toate acestea, încă nu am întâlnit un vaper care nu s-a obișnuit cu acest lucru după primele câteva zile și mulți utilizatori progresează către sisteme cu rezervor mai mari,  sau țigări electronice cu tensiune variabilă.
  • Gustul: În funcție de țigările pe care le fumați și de aroma lichidului folosit în țigară electronică, gustul poate fi diferit sau poate fi foarte asemănător. De regulă mulți utilizatori doresc să înceapă cu ceva cât mai asemănător cu țigările, dar pe măsură ce avansează, încep să se îndepărteze de aromele de tutun și să experimenteze cu alte arome.
  • TH (lovitură în gât - dicționar) : TH-ul este reprezintă descrie senzația de ușoară arsură, din partea din spate a gâtului atunci când inhalți lichide cu nicotină. 


  Dacă aveți nevoie de informații suplimentare vă rugăm să luați legătura cu noi apelând echipa noastră de servicii clienți la 0770347639 sau email la info@vapori.ro și vă vom ajuta cu plăcere să faceți alegerea corectă. Pentru paginile generale de informații click aici.

  Ai intrebari? Contact