Glosar - Dictionar Termeni din lumea Tigarilor Electronice

 • V-am pregătit un glosar (mic dicționar explicativ) cu termenii cei mai uzuali din domeniul țigarilor electronice, pentru a vă putea familiariza rapid cu cei mai folosiți termeni din lumea vapatului.  Amper

  • Este o unitate de măsură pentru curent electric. Capacitatea bateriilor țigărilor electronice este măsurată în miliamperi ore (mAh). Cu cât este mai mare mAh aferent bateriei, cu atât va dura mai mult înainte de a fi necesară reîncărcarea.


  Analog

  • Termen folosit de utilizatorii de țigări electronice când se referă la țigările clasice.


  Atomizor

  • Atomizor sau clearomizor este partea din modelele electronice care care încălzește lichidul de țigarete și-l aduce în stare de vapori.


  Baterie

  • Bateria furnizează energie atomizorului și poate fi o unitate integrată, unde bateria este încorporată sau poate fi o baterie detașabilă care poate fi scoasă din țigara electronică pentru a o reîncărca sau a o înlocui.


  Bază

  • Bazele sunt un diluent și fac parte din compoziția lichidelor de vapeing. Cele mai importante baze sunt VG și PG – amestecate în diferite proporțiii ofera caracteristici diferite lichidelor.


  BVC

  • De la expresia engleză „bottom vertical coil” – rezistență verticală de jos – tehnologie de atomizare patentată de fabrica Aspire.


  Cartuș

  • Partea componentă a țigarilor electronice care reține lichidul. Este întâlnită de regula în modelele de tip POD sau cele care imită mpdelele clasice.


  Cloud Chasing

  • Nori de vapori denși generați de dispozitive sub-ohm de putere mare.


  Direct Lung

  • Din engleza tradus – Direct în plamâni. Este un stil de vapat pentru avansați care implică inhalarea directă a vaporilor fără a se ține vaporii în gură.


  Flux de aer reglabil

  • O parte mobilă, de regulă un inel, care prin rotire permite reglarea cantității de aer care intra în mixul vaporului emis de țigara electronică.


  Gust ars – Dry Burn - (referitor la rezistență)

  • Acest lucru se întâmplă dacă rezistența se încălzește prea mult fără suficient lichid. În anumite circumstanțe, poate arde materialul absorbant oferind un gust acru care este neplăcut. Odată ce o rezistență este arsă, este puțin probabil să mai funcționeze în parametrii normali și, de obicei, trebuie înlocuită.


  mAh

  • Este o unitate de măsură pentru curent electric. De regula xapacitatea bateriilorțigărilor electronice este măsurată în miliamperi ore (mAh). Cu cât este mai mare mAh aferent bateriei, cu atât va dura mai mult înainte de a fi necesară reîncărcarea.


  Mod Mecanic

  • Un „Mod” însemnă „Modificat” și se referă la componente / dispozitive ce nu au comutatoare electronice, regulatoare sau cipuri și se bazează pe conexiuni mecanice pentru a funcționa.


  ML

  • Unitate de măsură a volumului. Un mililitru este o cantitate foarte mică de lichid. Sunt aprox. 20 picături de lichid la un ml. În lumea țigărilor electronice, este utilizat pentru a indica capacitatea rezervorului și volumul e-lichidului.


  Ni (Nickel)

  • Sârmă de nichel este o sârmă cu rezistență mică utilizată pentru fabricarea rezistențelor și poate fi utilizată cu dispozitive de tip VT (Variable Temperature). Nichelul pur este utilizat deoarece există o relație liniară între rezistență și temperatură. Pe măsură ce rezitența se încălzește, factorul de rezistivitate se schimbă și algoritmul încorporat în cipul de procesare al țigării electronice poate determina temperatura din rezistența pe care o măsoară.


  Nichrome

  • Sârmă dintr-un aliaj de nichelsi chrom. Este o sârmă cu rezistență mică utilizată pentru fabricarea rezistențelor.


  Nicotina

  • Nicotina este un ingredient din lichidele de țigări - este ceea ce determină fumătorii să devină dependenți și să-și dorească următoarea țigară. În sine, nicotina este la fel de inofensivă ca și cofeina. E-lichidele au diverse concentrații de nicotină, în intervalul 0% la 2% (limitarea superioară în UE). Mai multe despre lichidele de tigări aici.


  Nicsalt

  • Sărurile de nicotină sunt derivate din sărurile naturale de nicotină găsite în plantele de tutun. Sărurile de nicotină își propun să reproducă aceeași senzație care se simte atunci când fumezi o țigară clasică. Sărurile de nicotină sunt absorbite în fluxul sanguin mult mai repede decât nicotina obișnuită care se găsește în lichidele de țigări standard, ceea ce înseamnă că nicotina este resimțită mai puternic și mai repede când vapați lichide cu săruri de nicotină.


  Nicshot

  • Nicshot-urile sunt sticluțe de „nicotină” dizolvate într-o bază, fără arome. De obicei, acestea vin în concentrații standard de 18 mg - 20 mg și sunt utilizate în principal pentru mixare de Lichide în regim DIY.


  Ohm (Ω)

  • Ohmul este unitatea de măsură a rezistenței electrice denumită după Georg Simon Ohm, fizicianul german care a creat Legea Ohm. Cu ohmi se măsoară și rezistența atomizorului (de exemplu 0.5 ohm sau 1,8 ohm). Un număr mai mic indică o rezistență mai mică care consuma mai mult curente, implicit se încinge mai tare și, prin urmare, creează o încălzire mai rapidă și vapori mai mari. Există o legătură directă între rezistență și cantitatea de vapori pe care o poate produce un dispozitiv și, de obicei, cu cât ohmii sunt mai mici, cu atât norii sunt mai mari: Dacă sunteți sunteți începător, se recomandă să începeți să folosiți dispozitive ce folosesc rezistențe în intervalul 0,6 - 1,8 ohmi, care oferă în general senzații similare cu țigările convenționale.


  MTL

  • Prescurtare de la Mouth to Lung – „Din gură în plămâni„. Este un stil de vapat clasic prin care vaporii sunt inhalați și ținuți în gură înainte de a fi trași în plamâni. Este similar cu metoda prin care se fumează țigările clasice.


  PG – Propilen Glicol

  • PG (propilen glicol) este utilizat ca diluant atunci când amestecați propriul lichid. Lichidele cu PG mare produc mai puțini vapori decât cele cu VG majoritar dar în schimb oferă arome mai puternice.


  Rezistență

  • Parte a atomizorului sau clearomizorului – practic o sârmă care prin încălzire aduce lichidul de țigări în stare de vapori.


  Sub Ohm

  • Se referă rezistențele care au o rezistență electrică mai mică de 1,0 Ω. În general, se referă la rezistențe cuprinse în intervalul 0,1 - 0,5 Ohmi. Acestea pot crea temperaturi mai ridicate și permit evaporarea unei cantități mai mari de lichid de țigări, și produc în acest fel nori masivi de vapori (a se vedea Cloud-Chasing). Cantitatea crescută de lichid în combinație cu temperatura mai ridicată generată de rezistentele sub-ohm pot produce vapori mai calzi și mai aromați decât rezistențele standard, iar unele lichide sunt special fabricate pentru a funcționa perfect cu aceste dispozitive. Lichidele dedicate având un conținut ridicat de VG. ajută la generarea norilor de vapori mai mari.


  Throat Hit sau pe scurt TH

  • Tradus în Română „Lovirea gâtului” este un termen care incearcă să descriesenzația de ușoară arsură, din partea din spate a gâtului atunci când inhalți lichide cu nicotină. Majoritatea vaperilor urmăresc un TH cât mai decent, deoarece emulează senzația oferită de țigările clasice. Cu cât este mai multă nicotină într-un lichid, cu atât senzația TH este mai puternică.


  Vapori

  • Aburii produși de dispozitivele electronice în urma atomizării lichidului de țigări.


  VG - Glicerină Vegetală

  • Glicerina vegetală este utilizat ca diluant atunci când amestecați propriul lichid. VG produce mai mult vapori decât PG și adaugă puțină dulceață amestecului.

  Dacă aveți nevoie de informații suplimentare vă rugăm să luați legătura cu noi apelând echipa noastră de servicii clienți la 0770347639 sau email la info@vapori.ro și vă vom ajuta cu plăcere să faceți alegerea corectă. Pentru paginile generale de informații click aici.


  Ai intrebari? Contact